Hlavní obsah

Kabinet plánuje revizi svého programového prohlášení

Vláda Petra Fialy (ODS) plánuje revizi svého programového prohlášení, tedy kroků, jež se zavázala provést během svého čtyřletého mandátu. Důvodem je válka na Ukrajině a energetická krize, jež dopadly do hospodaření státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér ČR Petr Fiala

Článek

Národní rozpočtová rada vlády (NERV) ministrům nejhlasitěji doporučuje zvýšit daň z příjmů fyzických osob na úroveň před zrušením superhrubé mzdy. Pro zvýšení daní by byli i lidovci, avšak Fialova ODS to opakovaně odmítá.

Premiér Fiala zdůrazňuje, že nechce zvyšovat daňovou zátěž, před několika dny však poprvé připustil možnost zvyšování spotřebních daní. Klíčový dokument chce kabinet aktualizovat nejpozději na jaře.

„Nejsem obecně pro zvyšování daní. Lidé dokážou rozhodovat o svých vlastních penězích daleko efektivněji než stát prostřednictvím přerozdělování,“ sdělil v pondělí Právu poslanec ODS Vojtěch Munzar.

„Pokud by stát občanům a firmám nechal méně z jejich výdělků, pak by jejich finanční situaci zhoršil, a to v době, kdy se musí vypořádat s rostoucími životními nebo podnikatelskými náklady. Problém státního rozpočtu stále vidím spíše na výdajové stránce než na příjmové,“ dodal.

Podle ministra práce a šéfa lidovců Mariana Jurečky by se mohly zvýšit spotřební daně a zavést digitální daň pro globální technologické firmy. Mezi řádky připouští i různé další varianty včetně zvýšení daně z příjmů. Už před několika měsíci se snažil v koalici zvednout téma zavedení výraznější daňové progrese, avšak u vládních partnerů tvrdě narazil.

Utahování opasků? Hlasujte, jak byste se postavili k jednotlivým návrhům NERV

Ekonomika

Vláda na začátku svého mandátu sice slíbila, že nebude zvyšovat daně, ale zároveň se zavázala k tomu, že bude rozpočtově zodpovědná. Při velmi omezených možnostech výrazně snížit několikasetmiliardové rozpočtové schodky jen pomocí úspor však tyto priority podle ekonomů nyní na sebe narážejí a bez zvýšení daní prakticky nemá šanci dát rozpočet do pořádku.

Piráti cílí i na nevěstince

„Vláda zatím daně poměrně výrazně snižovala, takže i v souladu s programovým prohlášením je možné některé jiné daně naopak zvýšit. Za Piráty je hlavní nezvyšovat zdanění práce zaměstnanců. Příjmy by měly být doplněny z palety možností tak, abychom snížili strukturální deficit s malým dopadem na průměrnou rodinu,“ řekl v pondělí Právu šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Vyšší daně by měly platit sektory jako těžaři, trh s konopím, digitální platformy, vlastníci komerčních hal za Prahou či zahraniční vlastníci prázdných investičních bytů
Jakub Michálek (Piráti)

Vyšší daně by podle něj měly platit spíše banky, pro které už vláda stejně jako pro energetické společnosti připravila mimořádnou tříletou daň z neočekávaných zisků.

„Vyšší daně by měly dále platit sektory, které jsou zdaněné málo nebo vůbec, jako těžaři, trh s konopím, digitální platformy, vlastníci komerčních hal za Prahou či zahraniční vlastníci prázdných investičních bytů, výrobci sladkých nápojů, cigaret a jiného škodlivého zboží, ale také oligarchové, kteří se daním soustavně vyhýbají, či dnes neregulované veřejné domy,“ vyjmenoval Michálek.

U daní z nemovitostí podle něj bude nutné zvážit indexaci, protože sazby se léta nezvyšovaly.

„Celkem bychom měli zvýšit příjmy státu aspoň o 50 miliard ročně. Mimo oblast daní se nabízejí i další cesty. Pokud se nám podaří dostat do oddlužení lidi v exekucích, získá stát příjmy navíc z toho, že lidé, kteří pracovali načerno, budou normálně zaměstnaní,“ míní Michálek.

TOP 09 je pro privatizace

TOP 09 se už letos v létě zavázala svým usnesením ke konsolidaci veřejných financí.

„Naším cílem by mělo být snížení strukturálního schodku očištěného o vlivy válečného konfliktu na Ukrajině. Bavíme se o dalších úsporách, byť jsou mnohdy jen jednorázovým příjmem, jako je privatizace státního majetku či podílů ve firmách,“ řekla Právu předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Už před časem přitom vyvolala rozruch svými úvahami privatizovat státní pivovar Budvar.

I podle Pekarové Adamové je potřeba programové prohlášení vlády aktualizovat. „V úvahu připadá přehodnocení daňového mixu a snížení výdajů. Rezervy má stát například v počtu zaměstnávaných úředníků,“ dodala.

Všechny vládní strany zdůrazňují, že ekonomické premisy, z nichž vláda vycházela při sestavování programového prohlášení, se od začátku války na Ukrajině zásadně změnily. „Proto bude nutná úprava všech kapitol. Jsme přesvědčeni, že nelze diskutovat jednotlivé daňové odvody, ale musíme debatovat o daňové problematice komplexně,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

Prvním krokem k posílení příjmové stránky rozpočtu je podle něj minulý týden Sněmovnou schválená tzv. windfall tax, která zdaní neočekávaně vysoké příjmy energetických firem, bank a rafinérií. „Kromě daní vláda hledá i jiné příjmy, například nedávno navýšila dividendu z polostátní společnosti ČEZ,“ podotkl Výborný.

Pátá vládní strana, hnutí STAN, se k případným změnám v daních nevyjádřila.

NERV předepisuje státu dietu. Koalici to moc nevoní

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám