Hlavní obsah

K čemu ta stávka je? Nejde jim o kvalitu školství, kritizoval Fiala zapojené školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu označil chystanou pondělní stávku odborů za nezodpovědnou. Zkritizoval především zapojení školství, kde vláda podle něj přidává peníze a snaží se o reformy. „Nejde jim o kvalitu školství, chtějí jen využít složité situace,“ míní premiér.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné, už jen proto, že je do toho zapojeno školství, kde naše vláda přidává finanční prostředky. Nejen, že do něj investujeme finanční prostředky, ale také provádíme potřebné reformy, jež povedou k tomu, že naše děti budou mít kvalitní vzdělání,“ komentoval ve středu premiér Petr Fiala (ODS) chystanou pondělní masovou stávku odborových svazů.

Vláda se podle něj dlouhodobě snaží s odbory jednat. „I přes naši snahu o dialog odbory pokračují ve své konfrontační politice,“ dodal premiér. Fiala, který působil jako vysokoškolský pedagog, se následně rozčílil, že neví, co vlastně školské odbory chtějí.

„Kladu si otázku, k čemu ta stávka je? Co je ten požadavek? 130 procent průměrné mzdy, garance pro učitele, jedna z mála kapitol, kterou navyšujeme. Když se podíváme na stav školství, tak vidíme, že tam jsou potřeba určité změny. Očekával bych, že na nich budeme s odbory spolupracovat,“ rozčiloval se premiér.

Stávka škol bude, Bek v koalici peníze navíc nevyjednal

Domácí

„Nejde jim o kvalitu školství, udržitelnost školství a financování školství. Jim jde o využití složité situace, ve které naše země je. To považuji za nezodpovědné,“ dodal rozhořčeně předseda vlády.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ve středu uvedl, že odbory ani při vyjednávání o stávce neformulovaly jasné požadavky. V různých prohlášeních a dopisech rodičům podle něj vyslovily řadu obav, jež ministr z velké části považuje za neopodstatněné. Nestanovily požadavky a podmínky, za kterých by byly ochotny stávku třeba zmírnit.

„Myslím, že odbory jsou v tuhle chvíli rozhodnuty stávku podniknout, stávku považuji v tuhle chvíli za jasnou věc. Odbory se tak rozhodly, přestože jsme jim dali garanci, že rozpočet roste ne o čtyři, ale o osm miliard korun meziročně,“ řekl novinářům Bek.

Do pondělní stávky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO) se zapojí stovky firem z průmyslu. Dotknout se může až milionu zaměstnanců, uvedl svaz KOVO. Stávka je namířená proti krokům vlády, která prosadila konsolidační balíček. Vadí jim také chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysoká inflace.

Do stávky se podle odborového předáka Josefa Středuly zapojí deset svazů. Stávkovat tak budou kromě lidí pracujících v průmyslu a zaměstnanců ve školství například také zaměstnanci ve zdravotnictví nebo v dopravě, byť například odbory strojvůdců ve středu oznámily, že se do stávky nezapojí.

Do stávky se chystá minimálně polovina mateřských, základních a středních škol. Většina z nich se chystá zavřít úplně.

Bude nás milion, fandí si odboráři

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám