Hlavní obsah

Bude nás milion, fandí si odboráři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do pondělní stávky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO) se zapojí stovky firem z průmyslu. Dotknout se může až milionu zaměstnanců, uvedl svaz KOVO. Pondělní stávka v podobě hodinového zastavení výroby je namířená proti krokům vlády, která prosadila konsolidační balíček.

Foto: Profimedia.cz

Předseda ČMKOS Josef Středula na červnovém protestním shromáždění odborářů.

Článek

Předseda ČMKOS Josef Středula v úterý uvedl, že se do stávky přímo zapojí deset svazů a více než polovina všech členů svazu.

V průmyslu budou stávkovat zaměstnanci v závodech Škody Auto, vítkovických i třineckých železáren, ostravské huti Liberty či třeba trutnovské Hitachi Energy.

Stávkovat ale budou i zaměstnanci ve školství, zdravotnictví nebo v dopravě, byť například odbory strojvůdců ve středu oznámily, že se do stávky nezapojí.

Stávku odbory zahájí kolem pondělního poledne, kdy zaměstnanci přeruší na nějaký čas svou práci, někteří se připojí alespoň symbolicky. Třeba ve Škodě Auto se výroba zastaví dokonce na dvě hodiny, uvedl ve středu na společné tiskové konferenci s odborovým svazem KOVO předseda odborů automobilky Jaroslav Povšík.

Odbory strojvůdců se ke stávce nepřipojí. Mluví o „demonstraci čistě politického charakteru“

Domácí

Odborový svaz KOVO už dříve rovněž vyhlásil na den stávky, tedy pondělí 27. listopadu, demonstraci na Malostranském náměstí v Praze od 13:00 hodin.

„Přestože prioritou pro nás je, aby byly meetingy ve fabrikách, tak jsme se dohodli, že velký počet našich členů přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13:00, kde opravdu vyjádříme protest proti vládě a proti jejím krokům,“ řekl předseda svazu Roman Ďurčo.

„Zastavíme práci kultivovanou formou,“ uvedl Povšík. Půjde podle něj o největší protest od roku 2015 a má být paralelou na generální stávku.

V Mladé Boleslavi začne shromážděním na třídě Václava Klementa. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Happening, jehož se podle odborářů zúčastní nejméně osm tisíc lidí, začne ve 12.00 hodin, hlavní program ve 13:15.

K protestům proti vládnímu konsolidačnímu balíčku se připojí také odboráři České pošty, stávkovat však v pondělí neplánují.

Den protestů vyhlásila ČMKOS na pondělí 27. listopadu. Jedná se o největší odborovou centrálu v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Z nich zhruba 77 700 je ve svazu KOVO.

Odboráři budou stávkovat na protest proti podobě vládního konsolidačního balíčku. Vadí jim také chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysoká inflace.

Jsme připraveni protesty vystupňovat, varuje šéf odborů Ďurčo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám