Hlavní obsah

Stávka škol bude, Bek v koalici peníze navíc nevyjednal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nedokázal před koaličními špičkami vyjednat navýšení rozpočtu pro svůj resort. Stávka se tak zdá jistá. S představiteli odborů bude Bek hovořit v nejbližších chvílích. O výsledku jednání koaliční pětky informoval Novinky a Právo zdroj dobře obeznámený s jeho průběhem. Odbory po schůzce s ministrem vyhlásily na pondělí 27. listopadu avizovanou stávku. Zapojí se do ní minimálně polovina mateřských, základních a středních škol. Většina z nich bude uzavřena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro Evropské záležitosti Mikuláš Bek v rozhovoru s deníkem Právo

Článek

Bek měl v plánu přesvědčit vládní kolegy, aby rozpočet navýšili. V poslední době hovořil o injekci alespoň pěti miliard. Nicméně neuspěl. „Jdeme do stávky,“ sdělil Novinkám a Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Do stávky se chystá minimálně polovina mateřských, základních a středních škol. Většina z nich se chystá zavřít úplně.

Bek v úterý dopoledne svolal i první videokonferenci s řediteli základních škol, kterých je přes čtyři tisíce. I přes technické nedostatky bylo podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce připojeno na tisíc účastníků.

„Nic nového jsme se v podstatě nedověděli. Bylo nám řečeno to, co předtím. Byla to spíš informativní schůzka. Byla to taková otevřená diskuse, při níž byly konstatovány problémy. Bylo to i emotivní, samozřejmě. Kolegům toho vadilo povícero, ať už to je úbytek výuky, asistenti pedagoga, nepedagogičtí pracovníci, nebo další věci,“ popsal Novinkám a Právu Zajíc.

Jak postupovat v případě stávky? Ministerstvo zveřejnilo informace pro ředitele škol

Věda a školy

Odbory ale i další aktéři ve vzdělávání odmítají škrty ve školství z obav, že by se mohly odrazit na kvalitě vzdělávání. Chybět mohou peníze na organizaci seminářů, přípravu na přijímačky či maturity, další volitelné předměty, ale třeba i na dělení výuky na menší skupiny třeba v matematice, či na tandemovou výuku.

Neučitelské profese v ohrožení

Méně peněz bude na neučitelské profese ve školách od kuchařek, školníků, přes hospodářky, správce IT, asistenty pedagoga, vychovatelky v družinách po speciální pedagogy či školní psychology.

Zejména panují obavy o provozní zaměstnance, jejichž mzdy se občas potácejí na hraně minimální mzdy a jejichž služby už se nyní těžko shánějí. V ohrožení je financování několika tisíc míst.

Odbory také kritizují, že vláda porušuje vlastní sliby a nemá oblast školství za svou skutečnou prioritu. Platy pedagogických pracovníků se totiž zdaleka nepřiblíží slíbené úrovni 130 procent průměrné mzdy, a navíc se navýšení nebude týkat všech pedagogických pracovníků, ale jen učitelů s přímou pedagogickou činností.

Bek už dříve vysvětloval, že ministerstvo školství se snaží zabrzdit růst počtu učitelů. Současný systém financování škol je totiž podle něj příliš velkorysý a při pravidelné valorizaci platů kantorů je takový systém neudržitelný. Rozpočty školství a resortu obrany jako jediné v příštím roce porostou. Ve školství to bude o necelé čtyři miliardy korun. Ještě před prázdninami mu ale ministerstvo financí navrhlo škrt ve výši 29 miliard korun.

Jedna z největších stávek škol za třicet let je na spadnutí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám