Hlavní obsah

Lidovci navrhují u bezdětných vyšší odvody na důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé bez dětí nad 35 let by měli odvádět vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Naopak lidem se dvěma a více dětmi mají podle jejich návrhu odvody klesnout. Chtějí to v koalici prosadit lidovci. Také chtějí prosadit vyšší daňovou slevu na děti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Zaznělo to ve čtvrtek na konferenci o rodinné politice. V současné době zaměstnanci platí ze svého vyměřovacího základu, tedy v podstatě z hrubé mzdy, 7,1 procenta. Další část za ně platí zaměstnavatelé.

Pokud by lidovecký návrh prošel, platili by bezdětní lidé nad 35 let 9,1 procenta. Lidé se dvěma dětmi pak 6,1 procenta a se třemi a více 5,1 procenta.

Podle modelového příkladu, který KDU-ČSL zveřejnila, by tak bezdětný člověk středního věku s průměrnou mzdou přišel o 867 korun měsíčně. Naopak například samoživitelka se dvěma dětmi by získala 433 korun.

Ať si to lidovci nechají v archivu. Nápad na vyšší odvody pro bezdětné nadzdvihl Piráty

Domácí

„Chceme s tím jít na koaliční jednání, vykopáváme ten míč,“ řekl Benjamin Činčila z ministerstva práce a sociálních věcí. To vede předseda lidovců Marian Jurečka. Nebude to návrh ministerstva, ale KDU-ČSL.

Důvodem, proč k tomu lidovci sahají, je větší podpora rodin s dětmi. „Výchova dítěte, když započítáme třeba sunar nebo kroužky, stojí až čtyři miliony korun,“ řekl poslanec za KDU-ČSL Michal Kohajda.

Vyšší slevy na děti

Proto by se podle nich měly zvýšit i daňové slevy na děti. Lidovci navrhují tři varianty. Podle té první by se u prvního dítěte zvýšila o 1200, u druhého o 2400 a u třetího a dalšího o 3600 korun. „Když se to sečte, tak u rodiny se třemi dětmi je úspora 7200 korun,“ řekl Kohajda.

U třetí, maximální varianty by to bylo u prvního dítěte navýšení o 2400, u druhého o 4800 a u třetího a dalšího o 7200 korun. Úspora by u téže rodiny byla 14 400 Kč.

V současnosti je sleva za první dítě 15 204 Kč ročně, 22 320 Kč za druhé dítě a 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě.

Náklady pro stát lidovci při navýšení slev odhadují na šest miliard korun. Peníze na to chtějí sehnat například změnou v dávkovém systému a navýšením zaměstnanosti.

Lidovci obhajují návrh vysokými výdaji spojenými se starostí o děti. „Jeden z faktorů, proč rodiče narození dětí oddalují, je jejich finanční obava z udržení rodinných rozpočtů,“ řekl Jurečka.

Poukázal na klesající porodnost s tím, že se loni narodilo nejméně dětí za posledních třicet let. „Pokud se tento trend nezastaví, naše společnost nemůže dlouhodobě fungovat,“ varoval.

ODS chce jednat s ANO. Výpověď bez udání důvodu chce prosadit stůj co stůj

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám