Hlavní obsah

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vyjednávání vlády s opozicí i Hradem ohledně parametrů důchodové reformy ve středu rázně vstoupil šéf ANO Andrej Babiš. V příspěvku na sociální síti prohlásil, že ANO je zásadně proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová přitom ještě minulý týden tuto změnu opatrně připouštěla.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Premiér Petr Fiala sliboval, že nebude prodlužovat věk odchodu do důchodu. A teď přichází nejhorší ministr práce a sociálních věcí, který je proti důchodcům. Okradl je o valorizaci a navrhuje prodloužení věku odchodu do důchodu. My jsme zásadně proti!“ řekl Babiš na videu, které zveřejnil na sociálních sítích po návratu z velikonoční dovolené.

Pak následuje další kritika s výčtem toho, co všechno podle Babiše vláda dělá proti důchodcům. „A my u toho nebudeme svítit,“ hřímal v příspěvku Babiš.

Jeho vyjádření je v kontrastu s oznámením prezidenta Petra Pavla, který si minulý týden na Hrad pozval právě ministra práce Mariana Jurečku a místopředsedkyni ANO Alenu Schillerovou, aby jednali o parametrech důchodové reformy. Ta je podle odborníků nezbytná, protože současný systém je vzhledem k demografickému vývoji neudržitelný. Pavel po schůzce oznámil, že se obě strany shodly na nezbytnosti zvyšování věku odchodu do důchodu.

„Shodli jsme se na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat,“ uvedl po jednání prezident. „Je to naprosto nezbytný parametr,“ dodal.

Pavel: ANO a koalice se shodly na zvyšování věku odchodu do důchodu

Domácí

Schillerová poté v rozhovoru pro Novinky a Právo upřesňovala, že se s vládou shodla na tom, že je potřeba se dál bavit o parametrických změnách důchodového systému.

„Co se týče prodloužení odchodu věku do důchodu, je nezbytné, aby nám byla předložena analýza o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj,“ řekla. MPSV by mělo takovou analýzu předložit do 15. dubna.

Schillerová připustila, že by se věk odchodu do penze mohl prodloužit. „Musí to vyplynout z těch dat. A musí to být svázáno s předčasným odchodem do důchodu. To znamená s tím, že budou určeny náročné profese, kterých se zvyšování týkat nebude,“ řekla minulý týden Schillerová.

Ministr Jurečka Novinkám a Právu v reakci na Babišův výrok řekl, že od ANO zatím nezazněl jediný návrh, jak situaci ohledně důchodů řešit. „Nevidím ze strany ANO žádnou iniciativu, která by dala šanci dnešním čtyřicátníkům a mladším, aby tu pro ně za třicet let byly důstojné a spravedlivé důchody. Slyšíme od nich jen kritiku nebo řeči, jak budou něco revidovat,“ uvedl Jurečka.

Schillerová: Na zvýšení důchodového věku jsme se neshodli

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám