Hlavní obsah

Jedno řízení, jedno razítko. Poslanci ve vzácné shodě společně schválili stavební novelu

Sněmovna v pátek v závěrečném projednávání schválila novelu stavebního zákona. Podpořili ji jak zástupci vládních stran, tak i poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Podle koaličních představitelů to zajistí stabilitu, která je ve stavební legislativě nutná. Po dlouhých obstrukčních jednáních a hádkách je tak novela první, na které panuje shoda napříč politickým spektrem. Nyní míří do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Novela má zajistit jednoduché, transparentní a rychlé stavební řízení v České republice v principu jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko. Mým cílem bylo skrze novelu zrychlit stavební řízení, nechat rozhodování v místě blízko občanům a zároveň zachovat vysokou míru ochrany veřejných zájmů při výstavbě,“ zdůraznil ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Pro předlohu hlasovalo 161 z celkem 166 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo. Zákon nyní zamíří do Senátu a následně k podpisu prezidentu republiky.

Jde o změnu nového stavebního zákona z roku 2021, který tehdy prosadila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Zákon počítal se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízených krajských úřadů.

Nynější vláda Petra Fialy (ODS) chce naproti tomu plánovaný Nejvyšší stavební úřad zrušit a stavební úřady nechat při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby.

Blažek: Benda by mohl být kvalitním ústavním soudcem

Domácí

Další metou po stavebním zákonu má být podle Bartoše digitalizace. „Ta by to měla urychlit a zároveň umožnit na jednom místě hlídat potřebné lhůty a celou věc dostat do režimu fungování úřadu odpovídajícímu 21. století,“ upozornil vicepremiér.

Schillerová: Vítám dohodu

Na novele panovala shoda napříč politickým spektrem. Poslanec Jiří Havránek (ODS) to označil za výsledek dvouleté práce, která začala komplexním pozměňovacím návrhem k předpisu Babišovy vlády.

„Jsem rád, že postupujeme konsensuálně nejen v koalici, ale i s ANO a SPD. Pro výstavbu je nejdůležitější, abychom měli přehledný a stabilní stavební zákon, který nebude procházet dalšími a dalšími změnami,“ uvedl.

Spolupráci ocenila i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Obrovský kus práce byl odpracován napříč politickým spektrem. Vítám dohodu a potvrzuji ji,“ uvedla. Novela tak zamíří do Senátu.

Ještě před tím poslanci schválili i zákon, který zavádí nový institut jednotného environmentálního stanoviska (JES). Ten má zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí.

Stavební novela je první po dlouhé době, pro kterou hlasovala koalice i opozice. Dosud se strany ve Sněmovně jen tak na něčem neshodly. Začátkem března v dolní komoře panovalo například obstrukční peklo kvůli omezení mimořádné červnové valorizace penzí, poslanci se hádali i o dalších zákonech.

Schillerová na plénu upozornila, že na zdražování a důchodovou reformu bude ANO upozorňovat na další schůzi.

Babiš a Okamura spolu vedou válku a Sněmovna trpí, míní politologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám