Hlavní obsah

Jedni poslanci chtějí vyšetřovat střelbu na fakultě, druzí Hrad za Miloše Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice a opozice chtějí zřizovat vyšetřovací komise. Poslanci za ANO usilují o prošetření zásahu při tragické střelbě na filozofické fakultě. Ti vládní by zase rádi rozplétali hospodářské a bezpečnostní kauzy Hradu z časů Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Obě skupiny sice získaly čtyřicet podpisů nutných pro návrh na zřízení komise, potřebnou většinu pro schválení ovšem ani jedna nemá zatím jistou.

Iniciátorem vzniku „hradní“ komise je Šimon Heller (KDU-ČSL). „Podpisy jsou od poslanců napříč koaličními stranami. Usiluji o to, aby Sněmovna do měsíce rozhodla, zda komisi zřídit,“ uvedl.

„Měla by prošetřit bezpečnostní a ekonomické otázky, které se týkají fungování Hradu mezi lety 2013 a 2023. Celý národ četl zprávy o tom, kolik alkoholu zmizelo ze skladů nebo jak se skartovaly dokumenty,“ popsal Heller. „Je ve veřejném zájmu, aby se věci pojmenovaly a vyšetřily, komise má mimo jiné pravomoc podat trestní oznámení,“ dodal.

Studenti se vrátili na pražskou fakultu s nadšením

Domácí

O komisi Heller mluvil už loni v lednu, tedy ještě za prezidentování Miloše Zemana. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek pak v březnu zmínil, že řešit nepořádek na Hradě je věcí policie, případně nového prezidenta Petra Pavla. Plnou podporu koaličních poslanců nemá Heller ani dnes.

„Stanovisko klubu budu mít až po jednání, ale osobně jsem spíše proti všem vyšetřovacím komisím. A také něco dává smysl i v čase. Hrad mi připadá dnes již irelevantní, a naopak zásah na filozofické fakultě je předčasný,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda s tím, že ohledně fakulty stále probíhá vyšetřování orgánů činných v trestním řízení.

Naopak Pavel Žáček (ODS), předseda bezpečnostního výboru, se vyslovil pro zřízení „hradní“ komise. „Podporuji vznik komise, která by analyzovala vztahy Ruské federace, Kremlu a Kanceláře prezidenta republiky, od anexe Krymu až do plošného útoku proti Ukrajině,“ řekl.

ANO požaduje vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

Domácí

Příliš pozdě, příliš brzy

Proti „hradní“ komisi se staví poslanec hnutí ANO Jiří Mašek. „Určitě na Hradě došlo k chybám, které by se už neměly opakovat, k předepsaným postupům se tam stavěli laxně. To už se ovšem napravilo, a zda byl spáchán trestný čin, je věcí policie,“ popsal Mašek.

Sám by naopak chtěl zasednout v komisi, která prošetří policejní zásah na filozofické fakultě. Tento návrh má podporu všech poslanců hnutí ANO. „Policie věděla, že do Prahy jede sebevrah a postupně se nabalovaly další informace. Chceme řešit, co se dělo před střelbou, zda nešlo incidentu zabránit,“ uvedl Mašek.

Poslanci strávili za dva roky 372 hodin jen řečněním o pořadu schůze

Domácí

Tento návrh ovšem těžko hledá podporu u vládních poslanců. „Vznik komise bych podpořil až tehdy, pokud by výstup policie, státního zastupitelství a Generální inspekce bezpečnostních sborů nebyl dostatečný a nezodpověděl by všechny otázky,“ uvedl Žáček.

Proti je v tuto chvíli i Šimon Heller. „Jsem přesvědčen, že během měsíců bychom se měli o zásahu dozvědět další informace. Pokud by se tak nestalo, otazníky se by se množily a nahrávalo by to spekulacím,“ uvedl.

Zástupci obou táborů se tak shodnou pouze na tom, že komise toho druhého je v tuto chvíli nadbytečná.

Je čas změnit sněmovní pravidla, myslí si Černochová

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám