Hlavní obsah

Studenti se vrátili na pražskou fakultu s nadšením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademický život se dva měsíce po tragédii vrátil do hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Přestože stín události, při níž přišlo o život čtrnáct lidí, doléhá, chodby školy v pondělí ožily disputacemi, hloučky veselých studentů i jednotlivci pohrouženými do knih a notebooků. Pouze zdevastované čtvrté patro prochází opravami a zůstává zavřené.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze 19. února 2024

Článek

„Myslela jsem, že bude těžké se sem vrátit. Ale asi si to nepřipouštím, snažím se na to nemyslet,“ popsala Novinkám Jana Vaníčková, studentka prvního ročníku germanistiky a bohemistiky, jež sídlí právě ve čtvrtém patře. Osudného 21. prosince opustila fakultu pár hodin před střelbou. „Nejhorší to bude pro ty, kteří tady tou dobou byli, ale myslím, že se s tím po nějaké době dokážeme všichni vypořádat.“

Vrah z fakulty ji zasáhl sedmkrát. Sbírka má Elišce pomoci s návratem do života

Domácí

Ocenila, že vedení fakulty, učitelé, ale i studenti pracují na tom, aby se vše vrátilo k zaběhlé rutině. „Abychom přestali vnímat jen to negativní kolem sebe,“ dodala.

Velké chmury si nepřipouští studentka bohemistiky Petra Kohoutková. „Nebylo příjemné vidět záběry střelce na střeše. Ale teď už jsem se sem spíš těšila. Doufám, že pro lidi, kteří měli tu bezprostřední zkušenost, to nebude příliš těžké, protože prostředí tady bylo vždycky moc fajn,“ řekla Novinkám.

Smířeně působil i student informačních studií a knihovnictví Štěpán Jelínek. „Snažil jsem se na to připravit a myslím, že návrat není tak hrozný, jak jsem předpokládal. Nepříjemný pocit jako by pořád visel ve vzduchu, ale vedení působilo celou dobu empaticky a organizace byla dobrá,“ sdělil Novinkám.

„Jsou silní a odolní“

První den letního semestru se nesl v přívětivém duchu, což potvrdila Novinkám i proděkanka fakulty Michaela Slussareff. Ačkoli byli po ruce psychologové a terapeuti a škola na svém webu stále nabízí hned několik linek pomoci, příliš zapotřebí nebyli. Už v uplynulých týdnech je využily tisíce lidí.

Poměrně vytížený byl v pondělí speciálně vycvičený bernský salašnický pes. V rámci canisterapie si ho může kdokoli pohladit či obejmout pro dobrý pocit. „Psovodky s ním procházejí budovou a funguje to na spontánní bázi skvěle. Pořád je kolem něj nějaká skupina lidí. Zůstanou tady celý týden,“ uvedla proděkanka.

Z desetitisíců svíček od filozofické fakulty a Karolina vznikne nové dílo

Domácí

Složitější byla situace u kantorů, kteří mají k fakultě hlubší vztah. Ne každý zvládá návrat dobře. Podle Slussareff některým pomohla profesionální podpora, kterou měli k mání, někteří se zase úžeji stmelili se studenty, ale i vzájemně v rámci Měsíce pro fakultu, kdy akademická obec pořádala několik pietních a jiných akcí.

Učitelé s ohledem na své svěřence nechtěli o prvních zkušenostech mluvit adresně. Mimo záznam však potvrzovali, že zájem studentů byl v pondělí mimořádný. „To hemžení kolem je stejné jako předtím. Ale dnešní přednášku a semináře jsem měl zaplněné jako nikdy. Obrovský zájem a spousta dotazů, studenti byli velice aktivní,“ divil se jeden z nich.

A odmítl stížnosti na mladou generaci, že je křehká jako sněhová vločka, pro což se užívá anglický název snow flakes. „Snow flakes je naprostý mýtus. Jsou silní a odolní,“ dodal.

Vraha z fakulty policie lokalizovala doslova za rohem, za dvacet minut střílel

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám