Hlavní obsah

Poslanci strávili za dva roky 372 hodin jen řečněním o pořadu schůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obstrukce se významně odráží i ve výdajích Kanceláře Poslanecké sněmovny, sdělila ve čtvrtek novinářům její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Od voleb v roce 2021 poslanci strávili 372 hodin jen debatováním o pořadu schůze. Jeden jednací den přitom podle šéfa Kanceláře Sněmovny Martina Plíška vyjde zhruba na čtyři miliony korun.

Foto: Profimedia.cz

Poslanecká sněmovna bude jednat o důchodovém spoření či předčasném splácení hypoték.

Článek

„Přitom v předchozím volebním období, tedy v letech 2017 až 2021, poslanci strávili diskuzí o pořadu schůze 175 hodin. K současnému volebnímu období je to značný nepoměr, neboť je to polovina času za celé čtyři roky,“ zmínila Pekarová.

„I přes obstrukce opozice se nám ale vždy podařilo schválit všechno, co jsme chtěli,“ dodala.

Reagovala na opakující se obstrukce ze strany hnutí ANO a SPD, které se aktuálně chystají blokovat jednání Sněmovny o zákoně, který zavádí korespondenční volbu.

Hrdost ANO a SPD na obstrukce zcela havarovala u Ústavního soudu

Domácí

O jednu schůzi poslanců se přitom musí starat 35 zaměstnanců Sněmovny a veškeré náklady spojené s ní vychází podle Plíška na čtyři miliony korun.

Zaměstnanci, kteří zůstávají kvůli nekončícím průtahům poslanců ve Sněmovně přes noc, dostávají od Kanceláře obvykle náhradní volno za napracované hodiny. I to se pak dotkne dalšího chodu Sněmovny, která letos hospodaří s rozpočtem o 50 milionů korun nižším než loni.

Letos žádný Tchaj-wan, zato schůze v krojích

„Úspory se týkají i personálních nákladů. Máme o 7,5 pracovního úvazku méně. Zrušili jsme dvě třetiny dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti,“ poznamenal Plíšek.

Další úspory se týkají zahraničních cest poslanců i zaměstnanců. Rozpočty na ně se sníží o 6 a 2 miliony korun na 18 milionů a 5,5 milionu korun. Předsedkyně Sněmovny se chystá například do Pobaltí. „Letos žádná cesta na Tchaj-wan,“ poznamenala Pekarová.

Sněmovna se však i přes úspory chystá k několika veřejným akcím. Na druhé výročí války se budova Sněmovny rozzáří v barvách ukrajinské vlajky.

O tři dny později, 27. února se bude konat schůze Sněmovny v moravských krojích, kterou bude doprovázet výstava krojů a krojový průvod. V krojích by měli dorazit především moravští poslanci, chystají se k tomu zejména lidovci a poslanci hnutí ANO a SPD.

4. března se pak má ve Sněmovně odehrát koncert přímo v jednacím sále, který má být součástí Roku české hudby. Koncert má odehrát Barokní orchestr Collegium 1704 se zpěvákem Vojtěchem Dykem, vstup má být po registraci účastníků zdarma. V červnu se pak má Sněmovní ulice zapojit do akce Zažít město jinak.

Sněmovna také vyhlásí soutěž o zpracování nové podoby Ústavy. Vybírat ji bude odborná porota, výsledek má být oznámen asi v srpnu 2025. Plíšek počítá s náklady do dvou milionů korun.

Poslanci přijdou o část peněz na telefony. Nešetřili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám