Hlavní obsah

Je třeba zachovat klid a hodnotit fakta, řekl náčelník generálního štábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je potřeba zachovat klid, počkat na další informace a vyhodnotit fakta, uvedl v reakci na dopad rakety ruské výroby na území Polska náčelník generálního štábu Karel Řehka. Dodal, že armáda je připravená podpořit jakoukoli akci dohodnutou v Severoatlantické alianci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

„V tuto chvíli je jisté, že na území Polska došlo k explozi zaviněné dopadem nějakého typu munice. V současné situaci je nejdůležitější zachovat klid, počkat na další informace a pečlivě vyhodnotit fakta,“ uvedl Řehka. Armáda se podle něj přesně těmto věcem věnuje.

Polské ministerstvo zahraničí v noci na středu uvedlo, že ve vsi Przewodów na východě země nedaleko hranic s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku. Při explozi zemřeli dva lidé. Polsko nespecifikovalo, kdo raketu vystřelil. Rusko své zapojení popřelo. Americký prezident Joe Biden uvedl, že je nepravděpodobné, že raketa byla odpálená z Ruska, Varšavě přislíbil podporu ve vyšetřování incidentu.

Další komentáře Řehka považuje za předčasné. „Území Polska je územím NATO. Je tudíž i naším územím, a jsme proto připraveni podpořit jakoukoli akci, na které se v Alianci dohodneme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám