Hlavní obsah

Je to jeden z nejnáročnějších úkolů. Fiala apeloval na diplomaty kvůli energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energie jsou zbraní a bez spolupráce nemůžeme vyhrát. To byl jeden z apelů, které premiér Petr Fiala (ODS) směroval k vedoucím zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Podle Fialy nás čeká několik těžkých let, během nichž bude třeba změnit energetický mix a dosáhnout energetické nezávislosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS) při vystoupení před českými velvyslanci

Článek

Fiala uvedl, že v souvislosti s válkou Ruska proti Ukrajině očekává v dalších měsících narušování dodávek energetických surovin do Evropy. Suroviny Rusko využívá coby páky k dosažení vlastních imperiálních cílů.

Podle premiéra je třeba hledat celoevropské řešení, u něhož bude nezbytná solidarita. „Bez spolupráce nemůže Česká republika vyhrát,” uvedl Fiala a připomněl, že v okamžiku, kdy by kvůli energetické krizi padl jeden z členských států, „padnou do propasti i ostatní, a tomu musíme zabránit”.

Jakkoliv to bude obtížné, je podle premiéra současná situace šancí na změnu. ČR se může zasadit o to, aby byl obnoven zájem o jádro, byly dále rozvíjeny ekologické zdroje a aby ČR dosáhla energetické suverenity. Potenciál investic do ekonomiky i výzkumu je podle Fialy i úkolem pro velvyslance.

Německo otočilo. Jaderné elektrárny pojedou dál

Ekonomika

„Je to jeden z nejnáročnější a nejrozsáhlejších úkolů, které naše země ve své moderní historii řešila,” uvedl Fiala k nevyhnutelným změnám v energetice.

Zároveň varoval před tím, aby EU v současné situaci zásadněji upravovala princip jednomyslnosti, a to navzdory tomu, že dohadování kompromisu je zdlouhavější. EU je podle něj nyní posílena.

Fiala hovořil i o válce na Ukrajině a podpoře, kterou země potřebuje, aby mohla ustát konflikt s co nejmenšími ztrátami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám