Hlavní obsah

„Je hnacím motorem a i nás vede k velké aktivitě.“ Babiš je v ANO opět bez soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Andrejem Babišem na věčné časy a nikdy jinak. Otázka, zda by o pozici předsedy neměl usilovat i jiný kandidát, je i po 12 letech Babiše ve funkci v ANO takřka kacířská. Proč měnit tým, který je vítězný a stoupá? namítá první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Babiš je naším motorem, dodává stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jana Mračková Vildumetzová a Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Hnutí ANO pořádá volební sněm v sobotu na pražském Chodově. Z vyjádření předních členů hnutí se však zdá, že se akce koná takřka zbytečné. Žádné změny ve vedení si nikdo nepřeje.

Ve funkci předsedy ANO tedy zůstane takřka sedmdesátiletý Babiš, který získal nominace od všech krajských organizací, na svých židlích by měli setrvat i Karel Havlíček a Alena Schillerová, kteří zastávají pozici prvního místopředsedy a místopředsedkyně.

„Jsem maximálně spokojená s celým vedením, Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou, Richardem Brabcem i Radkem Vondráčkem. Jsou to osobnosti, které by měly nadále být ve vedení hnutí,“ komentovala situaci Vildumetzová, která sama kandiduje do předsednictva hnutí za Karlovarský kraj.

Babiš hodlá znovu kandidovat na šéfa ANO. Původně sliboval, že už nebude

Domácí

Už vůbec si nepřeje změnu v čele strany. „Pan Babiš dostal nominace ve všech krajích. On je tím naším hnacím motorem, je velmi aktivní, pracovitý, chce řešit problémy. I nás vede k velké aktivitě. Není potřeba měnit předsedu,“ dodala Vildumetzová.

Samotný Babiš se ke své budoucnosti v hnutí nedávno vyjádřil v rozhovoru pro Právo a Novinky: „Až hnutí dojde k názoru, že mě nepotřebuje, tak nebudu kandidovat.“

Tento moment se však podle Havlíčka, který obhajuje pozici prvního místopředsedy, zdaleka nepřiblížil. „Platí základní pravidlo: dobrý a vítězný tým se nemění. My jsme ve fázi růstu, ANO nikdy nemělo tak vysoké preference, jako má teď,“ řekl Právu a Novinkám.

„Jsme velmi silní, fungujeme velmi kompaktně. Nikdy jsme k sobě neměli blíž, hodně nás semklo, že jsme v opozici a vidíme, jak to vláda dělá špatně. Semklo nás i to, že ANO vede ve všech preferencích, ve všech vzdělanostních i věkových kategoriích voličů. Až poletíme dolů, tak můžeme diskutovat o změnách,“ dodal.

Volby by vyhrálo ANO. ODS a Piráti ale posílili

Parlamentní volby

V následujícím roce se bude podle Havlíčka „hrát úplně o všechno“. „Vztah opozice a koalice je nebývale ostrý. To, co se odehrává v českém hospodářství, je takový Klondike a takové dno, že pokud se neotočí kormidlem, tak nás čeká velmi špatné období. Musíme udělat všechno pro to, aby se to změnilo,“ prohlásil Havlíček.

Očekává, že tvrdý boj ve volbách svedou i vládní koaliční strany. „Svatá válka, která vypukne v příštím roce, bude v takové dimenzi, jaká tady nikdy nebyla,“ myslí si.

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Tisková konference hnutí ANO. Zleva Alena Schillerová, Andrej Babiš a Karel Havlíček

Tématem sněmu budou i volby

Na sněm ANO v roli hosta se chystá i poslankyně a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která je lídrem hnutí pro evropské volby. Dostálová není členkou hnutí, volit tedy nebude, stejně jako ostatní však fandí Babišovi.

„Pan předseda má pořád plno síly, drajvu a elánu stranu vést. Jeho obrovské zkušenosti jsou pro hnutí pozitivní. Samozřejmě že nikdo z nás nemládne, takže jednou budeme řešit, kdo přijde po něm, ale jsem ráda, že to nemusíme řešit teď,“ řekla Právu a Novinkám.

Nové hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo bude rychlé

Domácí

Kromě volby vedení by měli delegáti sněmu ANO debatovat také o volbách, které se konají v tomto roce. „Určitě budeme debatovat i o směřování hnutí a o tom, jak dál,“ poznamenal místopředseda ANO Richard Brabec. „Ale není to programová konference. Takže půjde hlavně o vystoupení lidí, kteří budou kandidovat a kteří budou sdělovat svou představu,“ dodal.

Na sněmu by kromě politiků z hnutí ANO neměl nikdo vystupovat. Žádný host z jiné politické strany není pozvaný, řekl Právu a Novinkám mluvčí hnutí Martin Vodička.

Na sněm se politici ANO těší jako na svátek. Ke špatné náladě také nemají žádný důvod. ANO se dlouhodobě drží ve všech průzkumech veřejného mínění jako jasný favorit. Už několik měsíců mu jednotlivé agentury přisuzují podporu mezi 33 a 35 procenty voličů.

S odstupem okolo 20 procent pak následuje ODS, Piráti si drží podporu okolo 10 až 11 procent, SPD 10 procent, STAN 7 procent. TOP 09, lidovcům a dalším stranám hrozí, že by skončili pod pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny.

ANO přitom v loňském roce utrpělo dosud největší porážku, když jeho předseda Babiš v druhém kole prezidentské volby prohrál s Petrem Pavlem v poměru 41,7 ku 58,3 procenta hlasů.

Porážka rozpoutala v hnutí ANO změny v dělbě práce. Za hnutí od loňského ledna více v médiích hovoří šéfka klubu ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček. Babiš se věnuje cestám do regionů a vystupování na sociálních sítích.

Je to nejprolhanější vláda a nejprolhanější premiér, hřímal Babiš ve Sněmovně

Domácí

Reklama

Související články

Babiš: Ustoupíme od F-35, pokud nebudou včas

Stíhačky F-35 nepotřebujeme. Doufám, že pokud je Američané nedodají v termínu, půjde od dohody ustoupit, uvedl v rozhovoru pro Novinky a Právo předseda ANO...

Výběr článků

Načítám