Hlavní obsah

Nové hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo bude rychlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza Čapí hnízdo se vrací k soudu, tentokrát zřejmě jen na krátko. Na pouhé dva dny v příštím týdnu nařídil soudce Jan Šott obnovené hlavní líčení. A není vyloučeno, že budou stačit i na rozsudek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obžalovaní Jana Nagyová a Andrej Babiš zamíří znovu k soudu v kauze Čapí hnízdo

Článek

V případu čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí Hnízdo Jana Nagyová. Soud loni v lednu oba nepravomocně osvobodil, verdikt ale v září zrušil vrchní soud.

Vrchní soud zrušil zprošťující verdikt nad Babišem pro závažná pochybení

Krimi

Obžalovaní by se měli hlavního líčení znovu zúčastnit, ale podle informací Novinek a Práva budou zřejmě postupovat stejně jako poprvé, kdy pražský městský soud kauzu projednával. Tehdy přednesli pouze své vyjádření k věci a poté odmítli vypovídat, respektive odpovídat na dotazy soudu a státního zástupce. Následně už se jen vyjadřovali k jednotlivým důkazům.

„Klientka bude osobně u hlavního líčení, kde uvede své vyjádření,“ řekl v úterý Novinkám a Právu bez dalších podrobností obhájce Nagyové Josef Bartončík. Doplnil, že žádného nového svědka nenavrhli.

Vyslechnou svědka i znalce

To však neplatí o jeho bratrovi, Michaelu Bartončíkovi, který zastupuje obžalovaného šéfa hnutí ANO Babiše. Podle České televize navrhl výslech bývalého člena představenstva firmy ZZN Pelhřimov, od které Babišovi příbuzní získali v roce 2007 akcie Farmy Čapí hnízdo. Jde o Tomáše Kohoutka, což Právu potvrdil i mluvčí městského soudu Adam Wenig.

Jeho výslech by se měl uskutečnit hned první den jednání, 14. února. „Bude vyslechnut svědek navržený obhajobou a dále dva zpracovatelé znaleckých posudků, které již byly součástí spisového materiálu a zčásti již provedeny jako důkaz,“ nastínil program prvního dne Wenig.

Doplnil, že soud přečte posudky jako důkazy celé a vyslechne k nim i jejich autory. Těmi jsou podle Weniga Vítězslav Hálek ze společnosti Česká znalecká a Jaroslav Šantrůček z firmy a znaleckého ústavu MBM-Hopet.

Hálek už v kauze Čapí hnízdo vypovídal při prvním kole hlavního líčení předloni na podzim. Tehdy ho ostře zkritizoval Babiš. Právě posudek tohoto znalce objednaný policií zpochybnil fungování Farmy Čapí hnízdo na jejím počátku. „Je to podvodník. Na základě jeho posudku jsem byl v roce 2017 stíhán,“ řekl předloni Babiš.

Babiš přešel do protiútoku a zpochybnil znalce. Došlo i na „účelovku“

Krimi

Šantrůčka a jeho posudek si objednala obhajoba. Jde o experta, který je prezidentem České komory odhadců majetku. Zároveň působí jako certifikovaný odhadce majetku pro oceňování podniků.

Kromě výslechu zmíněné trojice Šottův senát přečte některé listinné důkazy, které požadoval nadřízený pražský vrchní soud, když loni v září zrušil původní lednový zprošťující verdikt městského soudu.

„Žádné další důkazní návrhy nejsou, ani od obžaloby či obhajoby. Nelze tedy vyloučit, že příští týden zaznějí závěrečné řeči i rozsudek,“ podotkl Wenig.

Soud 14. února vyslechne svědka, znalce a přečte listinné důkazy, následně by mohl dokazování uzavřít a přejít ke zmíněným závěrečným řečem. Začne státní zástupce Jaroslav Šaroch, který by se mohl dostat na řadu už první den. Ve čtvrtek 15. února by své řeči přednesli obhájci i obžalovaní. Bude pak záležet na tom, jak dlouhé proslovy chystají.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Čapí hnízdo

Reklama

Výběr článků

Načítám