Hlavní obsah

Babiš: Ustoupíme od F-35, pokud nebudou včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhačky F-35 nepotřebujeme. Doufám, že pokud je Američané nedodají v termínu, půjde od dohody ustoupit, uvedl v rozhovoru pro Novinky a Právo předseda ANO Andrej Babiš.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Vláda podepsala nákup stíhaček F-35. Do roku 2069 to vyjde Česko na 322 miliard korun. Stíhačky se mají začít dodávat v roce 2031. Souhlasíte s tím?

Na co je budeme v roce 2031 mít? Vždyť ministryně Jana Černochová (ODS) s náčelníkem generálního štábu Řehkou stále mluví, jako by válka měla začít už zítra.

Jsou zbytečné. Proč nikdo nejednal o prodloužení nájemní smlouvy na gripeny? Proč nikdo nejednal s francouzskými Rafale nebo Mirage? Je tu dalších sedm výrobců stíhaček. Ale vláda řekla, že chce letadla páté generace. Přitom i pátá generace bude po roce 2031 stejně úplně jinde.

F-35 jsou podle armády to nejlepší na trhu.

Výrobce Lockheed neplní dodávky objednaných F-35 pro americkou armádu už druhým rokem. Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ta letadla nepotřebujeme, nesoutěžila se… NATO je obranný pakt. Potřebujeme něco na obranu, jako je izraelský Iron Dome, tím myslím nějakou formu protiraketové obrany. F-35 není letadlo na obranu. Je to útočné letadlo.

Budete chtít dohodu zrušit, pokud po volbách vstoupíte do vlády?

Já jsem obchodník. Vím, co jsou obchodní smlouvy. Doufám ale, že je tam klauzule, že pokud se nebudou dodávky F-35 stíhat, půjde od toho ustoupit. My F-35 nepotřebujeme.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

I Poláci si kupují F-35. Armáda potřebuje stíhačky.

Měli prodloužit nájemní smlouvu ke gripenům. Navíc naše úloha v rámci NATO je přece jiná, máme budovat těžkou brigádu. Tady nikdo nemluví o míru, kdo mluví o míru? Vypadá to, jako by všichni chtěli válku.

Právě proto, aby válka nebyla, se armáda musí vybavit a odstrašit nepřítele. Známý citát praví, že chceš-li mír, připravuj se na válku.

Však v pořádku. Němci se připravují tajně. U nás to vytrubuje Řehka (náčelník generálního štábu Karel Řehka – pozn. red.) do médií. Musíme zbrojit, ale jsme obranný pakt. Doufám, že se Trump stane prezidentem a válka na Ukrajině skončí.

Řehka: Musíme se připravovat na válku

Domácí

Nebojíte se, že Ukrajinu obětuje? Že konflikt v Evropě nebude chtít řešit?

Ne. Je to náš spojenec. Věřím, že dokáže válku ukončit. Slibuje to.

Mluvíte o míru. Vadí vám, že podporujeme Ukrajinu?

Samozřejmě, že mi to nevadí a je to dobře. Ale souhlasím s Viktorem Orbánem, že bychom měli vědět, kam peníze z Ukrajiny jdou. Do kampeličky, ve které měl peníze premiér, poslali Ukrajinci 336 milionů korun na nákup zbraní a ty peníze se ztratily. Někdo je odnesl v taškách. Buď byla korupce na české straně, nebo na ukrajinské straně. Mělo by se to vyšetřit.

Premiér je totálně neschopný a Rakušan je všehoschopný. Je to nebezpečný člověk

Orbán blokoval peníze Ukrajině. S tím souhlasíte?

Já si to ověřoval, on chtěl jenom vědět, kam ty peníze půjdou. Je to legitimní. Orbán nic neblokoval, jen vyjednával. To je politika. Naštěstí si to prosadil, je dobře, že budeme vědět, kde ty peníze končí.

Jakou pozici byste tedy zastával vy? Podpořil byste pomoc Ukrajině, nebo ne?

My jsme podpořili postoj vlády. Ale jsou to obrovské peníze a nás taky zajímalo, kam jdou.

ANO neuspělo se stížností proti nižší valorizaci penzí u Ústavního soudu. Konstatoval, že opozice nesmí obstrukcemi bránit ve vládnutí. Začnete se tedy mírnit?

Úkolem opozice není vládě ulehčovat práci. Proč si nevzpomenete na obstrukce, které dělaly strany současné vládní koalice, když jsme prosazovali EET? Nebo u předražených církevních restitucí. Obstrukce jsou legitimní nástroj opozice. Chtěli jsme zabránit tomu, aby důchodci přišli o peníze. A teď chceme zabránit tomu, aby se měnil volební zákon a zavedla se korespondenční volba.

Stejně vládě z opozice nezabráníte, aby schválila, co chce. Proč blokujete celý zákon místo toho, abyste navrhli změny?

Ale my navrhujeme i změny, ale vláda se s námi nebaví. Ministři tam ani nesedí. Pan premiér tam ani není, téměř nevystupuje ve Sněmovně.

Zákon jste měli sami v minulém volebním období v programu. A teď se o něm ve Sněmovně kvůli vašim obstrukcím debatovalo 63 hodin…

Korespondenční volba není pro 10,8 milionu občanů ČR téma. Je to nezajímá. Lidi zajímá, kolik platí za elektřinu, nájemné a podobně.

Tak proč okolo toho děláte ve Sněmovně takový tanec?

Protože koalice lže a vytváří pocit, jako by lidé v zahraničí nemohli volit. Ale oni volit můžou. Byl jsem v Berlíně…

Tak v Berlíně to problém není, ale třeba v Austrálii ano.

A proč počet těch míst nerozšíří? Navíc pokud jsem občan České republiky a jsem hrdý Čech, tak jednou za čtyři roky mohu přijet na svátek demokracie a zúčastnit se svobodných voleb.

Takže kvůli volbám se rodina s malými dětmi potáhne třeba až z Austrálie? Ve většině zemí korespondenční volba normálně funguje. Navrhovali jste ji v roce 2018 i vy. Tak proč to blokujete?

A proč to navrhují? Copak je to důležité? Není důležitější, jestli je místo ve školce a ve škole?

Hlasů ze zahraničí by po zavedení korespondenční volby mohlo být okolo sto tisíc, dnes je to mezi 14 a 23 tisíci… To nejsou čísla, která změní výsledek voleb.

A na tom vidíte, že to děláme kvůli principu. Podstatné je, že lidé v zahraničí mohou volit. A jestli jim to chce vláda usnadnit, může zřídit další volební místnosti v zahraničí, aby to měli lidé blíž, vyjde to i levněji než celá korespondenční volba. V Berlíně se bude rekonstruovat velvyslanectví za 700 milionů korun. Za ty peníze se mohla zřídit nová volební místa. Chceme korespondenční volbě zabránit, protože v tom vidíme levárnu pětikoalice.

Neotevíráte si tím prostor, abyste mohli zpochybňovat výsledky voleb, když se vám nebudou líbit, jak se obávají někteří politologové?

Ježíši, co je to za otázku? Považuji tuto otázku za urážku. Zapomněli jste, jak jsme po volbách předali zemi v mašličkách a že jsem odmítl pověření sestavovat vládu od prezidenta Zemana? Přestože ti stejní politologové strašili, že se nebudeme chtít vzdát moci? Vždy jsme respektovali Ústavu a volby. Nebudeme to zpochybňovat. To si zase pětikoalice a provládní novináři vymysleli něco nového kromě populistů. Politologové… Podívejte se na pana premiéra, to je také politolog. Je to nejhorší premiér, kterého jsme měli.

To říkáte nyní, ještě v roce 2019 jste o Fialovi hovořil jako o slušném člověku, vážil jste si ho. Co se změnilo?

Lže, přivlastňuje si naši práci, nic neřídí, vláda je neuvěřitelný chaos. Ve vládě nesedí žádný ekonom, nikdo ničemu nerozumí. Fiala je slabý, nekompetentní premiér. Kdyby mně udělal koaliční partner to, co udělal Vít Rakušan… Ostuda s ČEZ. Rakušan jenom lže. Do hospody nechodí kvůli těm lidem, kteří tam jsou, ale aby se ukázal na videu jako kvazi lídr.

Premiér je totálně neschopný a Rakušan je všehoschopný. Je to nebezpečný člověk. STAN je organizovaný zločin a skandál Dozimetr je toho jasným důkazem.

U Rakušana se neprokázalo, že by měl s kauzou Dozimetr co do činění.

A co ten šifrovaný telefon? Zneužívání funkce a omezování svobody slova? Vždyť dělá z lidí pitomce a všem se vysmívá.

Fialu přece také nelze pokládat za slabého premiéra, když dokáže držet pohromadě vládu složenou z pěti koaličních stran, a to v době, kdy se v Evropě válčí.

Vládu drží dohromady Antibabiš a koryta, on nic neřídí. A jaká doba? To je zase lež. Lže o covidu. Lže o energiích. Dopad války na Ukrajině je rozpočtový a proti inflaci vláda nic neudělala. Celé je to jen o cenách elektřiny, kterou mohla vláda zvládnout.

Vláda teď bude tlačit parlamentem důchodovou reformu, tvrdí, že nejste ochotni se s ní domluvit na nějakých základních parametrech.

To není žádná reforma. Tato vláda nemá ráda důchodce. Hned jak nastoupila, tak jim snížila slevu na jízdné, zvýšila DPH na léky, snížila valorizaci důchodů… Dělají všechno proti důchodcům.

Vláda chce prodloužit věk odchodu do důchodu, ztížila odchody do předčasného důchodu… To byste podpořili?

Samozřejmě že ne.

A co s tím budete dělat? Populace stárne, na důchody bude v budoucnosti vydělávat méně lidí než dnes. Jak chcete penze financovat?

A kdo za to může, že se nerodí dost dětí? Je rekordní propad porodnosti, loni se narodilo nejméně dětí za skoro 20 let. To je chyba této vlády, která straší válkou a není schopná vyřešit otázku bydlení.

Hnutí ANO má 10. února sněm, vy jste opět jediný kandidát na předsedu. Ještě vás to baví?

Vždyť máme být na co pyšní. Když jsme začínali, tak nás nikdo nebral vážně. Kromě zkorumpovaných stran, jako jsou ODS, ČSSD, KDU-ČSL, tu byly různé pokusy o nové strany, které zanikly. My jsme oproti tomu významná politická síla. Jsme strana pro všechny.

Máte funkci předsedy na věčné časy? Proč se proti vám v ANO ještě nikdo neodvážil kandidovat?

To není o odvaze. Jsme dlouhodobě nejsilnější stranou v zemi, ale až hnutí dojde k názoru, že mě nepotřebuje, tak nebudu kandidovat. Politikou se neživím, když skončím, tak se nebudu nudit. Šel jsem do politiky, abych bojoval proti korupční hydře, která se teď vrací. Vidíte ty skandály, pan premiér má v kampeličce peníze, vloží je tam, vybere a vybere stejnou sumu… Je vidět, že nerozumí nejen veřejným financím, ale ani těm vlastním.

Do té samé kampeličky přinese bývalý náměstek za ODS 52 milionů v hotovosti a všichni se budou tvářit, že to je v pořádku. Celá ta kampelička vypadá jako nějaká pračka peněz pro politiky ODS.

Kdy z politiky odejdete? Sliboval jste to v případě, že by šlo ANO do opozice, jste tam dva roky…

Pokud bude mít členská základna pocit, že jsem přítěž, tak kandidovat nebudu.

Před rokem jste si rozdělili v ANO role, na tiskovkách vystupuje častěji šéfka klubu poslanců Alena Schillerová a stínový premiér Karel Havlíček než vy. Bude tento triumvirát fungovat i po sněmu ANO?

Ano, funguje to velmi dobře. Jsme s tím takto spokojení.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poskytl rozhovor deníku Právo

Pokud byste byl překážkou pro vznik vlády, vzdal byste se pozice v ní?

Pokud bych se toho měl vzdát, tak před vznikem té vlády. Ale o tom nemá smysl mluvit.

Je pravda, že mezi ANO a částí ODS vznikají opatrné námluvy, že byste v případě úspěchu ve volbách v roce 2025 mohli vládnout spolu?

Nic takového neprobíhá, je to nesmysl. ODS je náš největší soupeř. Ale je otázka, jestli ODS vůbec ještě existuje, jestli už není jen koalice Spolu.

Která ze stran ve Sněmovně se vám tedy jeví jako možný partner?

My nejdříve musíme dostat co nejvíce hlasů. Chceme aktualizovat program a ukázat lidem, co chceme dělat pro mladé rodiny. Ministerstvo práce a sociálních věcí má nálepku ministerstva pro důchodce. My potřebujeme ministra, nebo spíš státního tajemníka pro rodinu, který by řešil byty, školy, sport, podporu rodin, zkrátka všechno, co mladé rodiny s dětmi potřebují ke spokojenému životu. A hlavně taky podporu porodnosti. Nejsme hnutí pro staré, jsme hnutí pro všechny. Na tom trvám.

Takže kritizujete vládu za počet ministrů a přicházíte s dalším?

To je jen jedno místo, ne celé ministerstvo. Tři ministerstva jsou teď zbytečná, ta můžeme zrušit okamžitě. A další můžeme spojit. Třeba dopravu a průmysl nebo MPSV a zdravotnictví. Každý nás zná a ví, jak se chováme. Tahle vláda prodává naši práci, to byly hlavně investice do zdravotnictví, dopravní infrastruktury…

A zdědila po vás i státní deficit 420 miliard v roce 2021, zahájení inflace…

To je nesmysl. My jsme proti inflaci bojovali. Tahle vláda inflaci způsobila tím, že včas nezastropovala ceny elektřiny u výrobců. ČEZ měli vykoupit za peníze ČEZ. Z ČEZ už odešlo státu 100 miliard korun, za ně mohli vykoupit akcie od minoritních akcionářů. Za 200 miliard mohli mít 100 procent ČEZ, zastropovat ceny a tím by vyřešili všechno. Oni si místo toho těch 100 miliard vzali, aby si opticky snížili deficit a mohli říkat, že šetří.

Asi nepředpokládáte, že byste získal ve volbách v roce 2025 více než polovinu hlasů. Budete potřebovat koaličního partnera. Kdo by to tedy mohl být?

Koaliční partner může být ten, kdo bude mít stejný program jako my, bude chtít pracovat pro lidi a pro jejich lepší život, bude chtít investovat, podporovat živnostníky a podnikání, bude chtít řešit hlavně bytovou výstavbu, sport, kulturu. I v politických stranách je to o lidech.

Petr Pavel zopakoval, že za čtyři roky už nebude kandidovat na prezidenta. Vy jste mi na to řekl, že ani vy kandidovat nebudete.

Nechápu, proč to pan prezident říká, má za sebou jenom rok. Asi ho to otravuje nebo nebaví. Já vím, že nejdůležitější funkce ve státě, ve které můžete lidem pomoci, je pozice premiéra, ne prezidenta.

Budete tedy kandidovat vy?

Nebudu.

Nerozmyslíte si to? Názory občas měníte.

Měním. Jak říká pan prezident Zeman, jen blbec nemění názory.

ANO od začátku stojí na straně Ukrajiny a podporuje ji. Babiše nadzvedlo zařazení mezi „bakterie ruského světa“

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám