Hlavní obsah

ANO od začátku stojí na straně Ukrajiny a podporuje ji. Babiše nadzvedlo zařazení mezi „bakterie ruského světa“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO, bývalý premiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš nese těžce fakt, že se společně s dalšími členy svého hnutí objevil na seznamu bakterií ruského světa. Do něho ukrajinský server Texty zahrnul osobnosti a organizace, které považuje za proruské. Novinkám ve svém vyjádření Babiš sdělil, že se jedná o nechutnost a hnus, a zopakoval, že hnutí ANO nikdy nebylo proruské a že od počátku války stojí na straně Ukrajiny.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Na snímku Alena Schillerová (ANO) a Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Považuju to za mimořádnou ohavnost a hnus,“ sdělil Novinkám prostřednictvím tiskového mluvčího Babiš. „Já i celé hnutí ANO od počátku války stojíme na straně Ukrajiny a podporujeme ji,“ dodal.

Babiš tak reagoval na seznam „bakterií ruského světa“, který zveřejnil ukrajinský web Texty. Na seznam zhruba 2100 subjektů zařadil osobnosti a organizace z 19 evropských zemí, které považuje za proruské. Česká republika v ní má celkově 136 lidí a subjektů.

Na něm se mimo Babiše objevila i předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová nebo poslanec za hnutí ANO Radek Vondráček.

„Já, paní Schillerová, ale ani nikdo jiný z hnutí ANO se nikdy nevyjádřil ve prospěch Ruska,“ dodal Babiš s tím, že server Texty označil za „pochybný“. Ten přitom posbíral mnoho ocenění.

Mimo výše zmíněné se na seznam dostal například šéf SPD Tomio Okamura, bývalý premiér Jiří Paroubek nebo předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Nechybí ani zástupci české dezinformační scény, jako je například Lubomír Volný nebo Jindřich Rajchl. Objevil se tam i extremista, redaktor a novinář Adam Bartoš, poslanec za SPD Jan Hrnčíř nebo bývalý poslanec Evropského parlamentu Jan Keller. Nechybí ani Václav Klaus.

Chceme mír!

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO se k seznamu pro Novinky také vyjádřila a uvedla, že je „žebříček naprosto ubohý“.

„Jako člověk i politik stojím od počátku na straně bránící se Ukrajiny,“ uvedla Schillerová. „Objektivně nesplňuji ani žádný z atributů, který sami tvůrci žebříčku deklarují,“ dodala.

Schillerová nicméně začátkem ledna v souvislosti s mohutným zbrojením Evropy prohlásila, že se „nechtějí připravovat na válku, že chtějí žít v míru“. Tehdy mluvila za hnutí ANO.

„Nechceme se připravovat na válku.“ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok

Domácí

Oceňovaný ukrajinský server

Poprvé seznam ruských bakterií server Texty zveřejnil v prosinci 2022. Nejdříve obsahoval zhruba 1300 lidí a 900 organizací z 19 zemí Evropy. Výběr se řídil určitými kritérii, která dotyční splňovali: hlasovali pro proruská rozhodnutí, vydávali prohlášení na podporu ruské války na Ukrajině, vyzývali ke zrušení sankcí, účastnili se proruských propagandistických pořadů nebo spolupracovali s institucemi, které napomáhají kulturní expanzi Ruska.

Server Texty kombinuje klasickou žurnalistiku a datovou žurnalistiku. Funguje od roku 2010 a během svého více než 13letého působení získal několik cen a na další byl nominován.

V roce 2020 vyhrál web Texty cenu na udílení cen Sigma Awards 2020 za nejlepší internetovou aplikaci zvanou Hot Disinfo From Russia (Žhavé dezinformace z Ruska). Sigma Awards jsou ceny, které se udílejí v datové žurnalistice.

V roce 2019 získali členové webu Texty Roman Kulchynskyj a Anatolij Bondarenko cenu High Standards of Journalism za „stabilní, vysoce kvalitní mediální projekt/produkt“. O rok dříve získal server bronzovou cenu v soutěži mezinárodní organizace The Society for News Design za interaktivní mapu Leprosy of the Land.

Kdo jsou bakterie ruského světa? Ukrajinský web dal do seznamu i české politiky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám