Hlavní obsah

Babiš hodlá znovu kandidovat na šéfa ANO. Původně sliboval, že už nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš bude v únoru 2024 znovu kandidovat na post předsedy svého hnutí. Oznámil to v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News. Vloni při obhajobě postu šéfa ANO Babiš tvrdil, že je to naposledy.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš na celostátním sněmu ANO v únoru 2022, kde obhájil post předsedy.

Článek

„Já budu kandidovat na předsedu hnutí v únoru a pak se uvidí,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda bude chtít být znovu premiérem. Dodal, že je důležité, že hnutí ANO má další kandidáty na premiéra. Jmenoval premiéra stínové vlády ANO Karla Havlíčka a bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou.

Hnutí ANO Babiš založil v roce 2012, od téhož roku je nepřetržitě jeho předsedou. Naposledy Babiš post předsedy obhájil na celostátním volebním sněmu hnutí vloni v únoru.

Tehdy po znovuzvolení uvedl, že to bylo naposledy, co se o post šéfa hnutí ucházel, a na příštím sněmu již nebude chtít post obhajovat. Tehdy neměl soupeře. Nakonec tedy, stejně jako již několikrát v minulosti, změnil názor.

Překvapení se nekoná, v čele ANO zůstává Babiš. Naposledy

Domácí

V roce 2013 se ANO stalo po úspěchu v parlamentních volbách součástí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Babiš tehdy zaujal pozici ministra financí. V roce 2018 pak Babiš jakožto premiér vytvořil vládu s ČSSD tolerovanou komunisty. Od roku 2021 je ANO po neúspěchu ve volbách v parlamentní opozici.

Babiš, kterého podpořilo 56 poslanců hnutí ANO, taktéž kandidoval v prezidentských volbách konaných v roce 2023. Ve druhém kole prohrál se současným prezidentem Petrem Pavlem, když získal 41,67 procenta a jeho soupeř 58,32 procenta hlasů.

Bývalý komunista Babiš se opřel do Pavla: „Absurdní, že komunistický rozvědčík předává vyznamenání chartistům“

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám