Hlavní obsah

SOCDEM v eurovolbách sází na Zaorálka, který už jí pomohl volby prohrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídrem kandidátky SOCDEM pro evropské volby bude exministr zahraničí a kultury a místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Politický matador se zapsal mimo jiné před volbami 2017 těžkou kritikou Andreje Babiše (ANO), ale po volbách s ním vyjednal koalici, nebo svým podílem na volbách v roce 2021, kdy SOCDEM ještě jako ČSSD skončila mimo Sněmovnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Podle předsedy strany Michala Šmardy budou evropské volby klíčové a rozhodnou o budoucnosti země. „Touto volební konferencí začíná velká volební bitva sociální demokracie o návrat na výsluní české politiky,“ prohlásil na tiskové konferenci Šmarda.

Zdůraznil, že evropské volby sociální demokraté na rozdíl od ostatních politických stran nepokládají za volby tzv. druhé kategorie. „Tyto volby budou rozhodovat o budoucnosti České republiky a o budoucnosti České republiky v Evropě,“ míní Šmarda. „Toto je důležitá volba, teď není čas na experimenty,“ dodal.

Zaorálek by se podle Šmardy stal členem frakce evropských sociálních demokratů. „Rozhodli jsme se zvolit člověka, který se v Evropském parlamentu rozhodně neztratí. Člověka, který má kontakty v celé Evropě, ve všech evropských státech a na kterého je spoleh, že neselže,“ řekl Šmarda na adresu Zaorálka.

SOCDEM s „čertem“ Fialou narazila

Domácí

„Nemůžeme si dovolit experimenty. Nemůžeme si dovolit za ČR vyslat lidi bez evropské zkušenosti. Kteří tam budou dva roky tápat a zmateně pobíhat,“ míní šéf sociálních demokratů.

Zaorálka pokládá za nejlepšího z lídrů, které politické strany představily.

Vláda chudým bere a bohatým dává, míní Zaorálek

Zaorálek sám pokládá za svoje volební téma odliv miliard korun zisků z firem působících u nás do zahraničí.

„Pokud nebudeme v Evropě řešit tyto problémy disproporce, tak ohrožujeme celý integrační proces,“ míní Zaorálek.

Stávající vláda Petra Fialy (ODS) je podle něj dekadentní a „chudým bere a bohatým dává“.

V Evropě by se snažil vytvořit alianci, aby se umožnila podpora lidí z příjmů z emisních povolenek.

Podle Zaorálka by Evropská unie neměla na Ukrajině vzbuzovat falešná očekávání a slibovat jí vstup. Ten by totiž mohl vyvolat masivní odpor některých evropských států.

Evropským politikům totiž podle Zaorálka vyhovuje, že maďarský premiér Viktor Orbán vstupu Ukrajiny do EU brání. „Mám za zlé českým politikům, že nejsou schopni lidem říkat pravdu,“ řekl Zaorálek.

Řeklo se bez skokanů. Takže bez Kalouska, vzkazuje TOP 09 Vondra

Domácí

Podle informací Práva by dvojkou kandidátky měla být místopředsedkyně strany Daniela Ostrá. Ta je velmi aktivní na sociálních sítích, kde kritizuje kroky vlády.

Kandidátku by měl podle informací Práva podpořit i bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, bývalý europoslanec Libor Rouček, bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier nebo bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček na kandidátce strany nebude.

Zaorálek se do vedení strany vrátil po pětileté pauze, kdy v čele partaje skončil po volebním fiasku v roce 2017. Tehdy jako celostátní lídr dovedl stranu do Sněmovny se ziskem necelých 7,3 procenta. O čtyři roky později coby podporovatel tehdejšího předsedy Jana Hamáčka a lídr strany v Moravskoslezském kraji byl ostatními spolustraníky pokládán za spolutvůrce ještě horšího volebního fiaska, a to zisku 4,7 procenta a odchodu mimo Sněmovnu.

V červnu však své spolustraníky přesvědčil na volebním sjezdu plamenným projevem o tom, že má strana před sebou poslední šanci a musí se „vydat doleva“. Zaorálek si na jaře původně myslel na post předsedy strany, Michal Šmarda však svůj mandát obhájil.

Volební průzkum: První ANO, pak dlouho nikdo

Domácí

Reklama

Související články

SOCDEM s „čertem“ Fialou narazila

Sociální demokraté vsadili v blížících se eurovolbách na negativní kampaň proti vládě a představení vlastního ozdravného balíčku. S heslem „Lidskost místo...

Výběr článků

Načítám