Hlavní obsah

Jablka, vepřové. Cenové nůžky se dál rozevírají

Ceny některých potravin v obchodech nadále rostou. Například jablka pěstitelé v únoru prodávali v průměru za 12,74 koruny za kilogram, na pultech obchodů ale stály už 30,47 Kč.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Vepřové maso v řeznictví

Článek

Oproti minulému měsíci se tak ještě více rozevřely nůžky mezi cenami v obchodech a od sadařů – zatímco ty zemědělské o dalších zhruba 50 haléřů klesly, v obchodech naopak o padesátník stouply. Vyplývá to z porovnání dat Českého statistického úřadu. V případě jablek tak řetězce z měsíce na měsíc ještě navýšily svou marži, která nyní vychází na 140 procent.

Jak už Právo upozornilo, českým sadařům prodej jablek za současné nízké ceny, za které může především konkurence levných jablek z Polska, nepokrývá ani náklady, a zmenšují proto plochy sadů.

Průměrnou cenu v obchodech snižují akce, které jsou v Česku podle zemědělců častější než například v Německu.

Klamavá praktika? Inspekce prověří podnět ministra Nekuly kvůli cenám cukru

Ekonomika

„Z řetězce mi zavolají třeba týden dopředu, že chtějí mít akci. Nemám moc na vybranou než to přijmout. Když ale jablka prodávají za 14 nebo 15 korun, reálně na tom při zohlednění dalších nákladů prodělám,“ řekl v úterý Právu jeden z velkých pěstitelů.

Vepřová kýta proti lednu v únoru v obchodech podražila o dvě koruny ke 136 Kč za kilogram, zatímco zpracovatelé masa, tedy potravináři, ji tam dodávali v průměru za 90,57 Kč za kilo, tzn. jen o několik haléřů dráž než v lednu.

Zlevnilo máslo a brambory

U brambor či vajec, kde mají obchodníci v posledních měsících také zhruba stoprocentní marži, došlo v únoru v jejich prodejnách k mírnému zlevnění, zatímco ceny zemědělců lehce stouply. U vajec byly v průměru 5,63 Kč (5,65 Kč v lednu) za kus v obchodě a 3,69 Kč (3,55 Kč o měsíc dříve) u chovatele. Brambory v obchodech zlevnily za měsíc ze 17,16 na 16,55 Kč za kilogram. Zemědělci je však prodávají v průměru za 7,23 Kč za kilo.

Výrazné zlevnění je ze statistik vidět u másla, kde cena za kilogram klesla na 181 korun z 205 Kč na pultech. Podle serveru Kupi.cz lze čtvrtku másla sehnat v řetězci v akci už od 29,90 Kč. Češi si přitom ještě pamatují výkyvy v minulých letech, kdy máslo stálo přes 60 i 70 korun.

Zatímco ceny pěstitelů jablek za měsíc o 50 haléřů klesly, v obchodech o padesátník stouply

Podle expertů je za zlevněním másla dovoz z ciziny, hlavně Německa a Polska, i konkurence rostlinných margarínů. Ceny mléka se od začátku letošního roku prakticky nezměnily, v průměru se v obchodech prodává kolem 24 korun za litr.

Šéf svazu obchodu Tomáš Prouza k rozdílům mezi cenami zemědělců, potravinářů a obchodníků uvádí, že marže ještě neznamená zisk, platí se z ní náklady na skladování, dopravu či mzdy.

Kdo na cenové krizi nejvíc profituje, to se snaží zmapovat ministerstvo zemědělství. Podalo proto další podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tentokrát kvůli cenám vajec.

Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) to v úterý řekl po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu.

Podle ministra je shoda na tom, že dozorové orgány, jako například Česká obchodní inspekce, mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně. Už dříve se Nekula obrátil na dozorové úřady kvůli cenám cukru, nově se jimi zabývá i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

V úterý Nekula řekl, že vejce v Česku podle statistiků meziročně zdražila o 92 procent, nejvíce z celé EU. „Víme, že v loňském i letošním roce extrémně vzrostly ceny krmných směsí, které tvoří zhruba 70 procent nákladů na produkci vajec, což se promítlo do cen,“ podotkl.

Zdražení potravin v obchodech podle Nekuly naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. K vejcím řekl, že zatímco loni v lednu měli zemědělci na jednom vejci přirážku 12 haléřů, letos v lednu měli jednu korunu. Zato přirážka obchodníků za stejný čas vzrostla z jedné koruny na 2,10 Kč.

„Skoro by se zdálo, že obchody mají s prodejem vajec větší náklady než zemědělci. Vypadá to, jako by v obchodech přikrmovali nosnice na pultech obchodů,“ prohlásil ironicky Nekula.

Zopakoval, že vláda nicméně nechce zavést strop cen na potraviny v obchodech jako na Slovensku. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky.

Anketa

Omezujete koupi základních potravin, které výrazně zdraží?
Ano
86,7 %
Ne, ale snažím se ušetřit na jiných potravinách.
4,2 %
Ne, šetřím jinde než na potravinách.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10954 čtenářů.

U jablek i brambor si obchod přihodí až 100 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám