Hlavní obsah

Já splněno mám, osopila se jedna ministryně na druhou

Právo, Jiří Mach

Boj s chudobou vyvolal nový střet mezi ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) a šéfkou resortu práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Její víkendová kritická slova na adresu Dostálové, že její ministerstvo otálí s návrhy jasných opatření, Dostálovou dopálila. Maláčové ve středu v tiskové zprávě vmetla, že jen „kope kolem sebe“ a neřeší problémy, které spadají do její gesce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

„Ministryně Maláčová znovu útočí, na koho může, ale problémy, které má v gesci, neřeší. Opět jen čeká, co ostatní. Přitom ministerstvo pro místní rozvoj, ale i ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo zdravotnictví mají z tzv. Patnáctera pro boj proti chudobě své úkoly dávno splněny,“ uvedla Dostálová.

Mapy i program

Podle ní se podařilo připravit „hodnotové mapy nájemného“, stejně tak spustilo program Výstavba pro obce. „Co splnilo ministerstvo ministryně Maláčové?“ opáčila Dostálová. Vzápětí ovšem připustila, že ministerstvo musí ještě na programu zapracovat, aby byl pro obce atraktivnější.

Maláčová odmítá pozdější důchod

Domácí

„V případě pořízení sociálních domů s maximálně 12 byty nebo smíšených domů, kde podíl sociálních bytů bude do 20 procent, dosáhnou u těchto sociál­ních bytů obce na 100procentní dotaci. Umožníme obcím i přístavby a nástavby a v sociál­ních bytech bude a je regulované nájemné maximálně 61,10 Kč za m2, což je i u programů ministerstva na bydlení pro seniory,“ napsala Dostálová.

„Chce-li paní Maláčová pomáhat, ať začne konečně řešit dávkový systém. To je ten klíčový problém. A nekope jen namísto toho všude kolem sebe,“ uzavřela.

Plaga: Docházku už neprodlužujme

Maláčová však svůj návrh na změnu dávkového systému už představila, ale schytává kritiku ze všech stran, jak od sociál­ních partnerů, tak od obcí a odborníků na sociální systémy.

Výdaje na dávky v hmotné nouzi loni klesly téměř o pětinu

Domácí

V neděli zase označila Maláčová za klíčové pro řešení situa­ce v chudších regionech právě návrhy od ministerstev pro místní rozvoj a školství, které vede Robert Plaga (ANO).

„Přála bych si systémové řešení od ministerstva pro místní rozvoj ohledně bydlení. A pak od ministerstva školství ohledně povinné školní docházky. Rok a půl o tom diskutujeme a vůbec nic se neděje,“ řekla Maláčová.

Částečně jí dala za pravdu i opoziční Olga Richterová (Piráti). „Tato vláda se pouze ohání programem Výstavba, který v minulém roce zvládl jediný projekt. To je úplné nic. Letos mají naplánované, že přes program Výstavba půjde asi 370 milionů. To je prostě neskutečné,“ řekla minulý týden Právu.

Kritika se na Maláčovou valí zejména kvůli záměru sloučit příspěvek na bydlení s doplatkem na bydlení, kvůli zvyšování sankcí pro nezaměstnané, ale také dávkovým postihům pro rodiče, jejichž děti nechodí do školy. Maláčová také připustila, že jakmile zmíněná ministerstva navrhnou, jak zpřístupnit bydlení a zajistit školní docházku, svou novelu stáhne.

Školky odmítají každé třetí dítě

Domácí

Plaga nedávno při návštěvě Litvínova odmítl Maláčové podněty na zavedení povinné školní docházky do 18 let, což by mělo snížit počty mladých lidí bez ukončeného vzdělání. A to se týká i těch, co nedokončili ani základní školu. Podle posledních měření je takových v Ústeckém kraji 16 procent.

„Ten problém se nemá řešit od 15 do 18 let věku,“ odmítl Plaga. Podle něj by se pozornost měla zaměřit na zpřístupnění předškolního vzdělávání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám