Hlavní obsah

Lidé si loni půjčili na bydlení o 35 miliard méně. Roli sehrálo zpřísnění pravidel

Tuzemské banky loni poskytly lidem 75 500 hypotečních úvěrů za 175,6 miliardy Kč. Proti předchozímu roku to bylo o 21 700 hypoték a 35 miliard korun méně. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novostavby u obce Tachlovice (ilustrační foto)

Článek

Hypoteční trh se podle expertů loni vyrovnával s přísnější regulací České národní banky a zaznamenal nejhorší výsledky za pět let.

Podle limitů platných od října 2018 by dluh žadatele o hypotéku neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu by měl vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

Zároveň platí doporučení, aby banky neposkytovaly hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti) a omezily i hypotéky nad 80 procent.

ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Rok 2019 byl podle ČNB silně ovlivněný tzv. efektem předzásobení v roce předchozím. V období po ohlášení nových příjmových limitů platných od října 2018 totiž skokově vzrostl objem nově uzavřených hypotečních smluv. O to méně se jich pak podle centrální banky zákonitě poskytlo v období následujícím, tedy v první polovině roku 2019. Ve druhé polovině loňského roku se objemy skutečně nových hypotečních úvěrů postupně dostávaly na běžné úrovně předchozích let.

Přestože byl rozjezd hypotečního trhu na začátku loňského roku pomalejší kvůli předzásobení z předchozího roku, od září se objem poskytnutých hypoték vrátil nad 15 miliard korun, tedy na dříve běžné úrovně, souhlasil specialista poradenské firmy Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Banky se tak podle Sýkory zřejmě budou muset smířit s tím, že hypoteční žně již skončily a trh se vrací do normálu.

Reklama

Související články

Růst cen bytů by měl letos zpomalit

Výrazný růst cen nových bytů z posledních let by měl letos zpomalit. Například u nových bytů v Praze bude podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena...

Hypotéky už nezlevňují, zájem klesá

Hypotéky zlevňovaly po celý loňský rok, ovšem během posledního čtvrtletí se výrazný pokles sazeb prakticky zastavil. Průměrná úroková sazba podle Fincentrum...

Výběr článků

Načítám