Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak ovlivní vyšší poplatek za vklad do katastru zájemce o nové bydlení

Novinky, bab

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí je od 1. ledna 2020 vyšší, zvedl se z původní tisícovky na dva tisíce korun. Ve spolupráci s odborníky ze společnosti Golem Finance přinášíme odpovědi na nejčastější dotazy zájemců o vlastní bydlení, jak konkrétně se jich zvýšení poplatku dotkne.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýšil a týká se všech návrhů na vklad podaných od 1. ledna 2020. Jeho výše nyní činí dva tisíce korun.

V případě, že jste kupní smlouvu uzavřeli již v roce 2019, záleží na tom, kdy konkrétně byl návrh na vklad kupní smlouvy podán. Pokud jste to stihli ještě do konce loňského roku, poplatek činí tisíc korun bez ohledu na to, že katastr do 1. ledna 2020 o vkladu nerozhodl. Pokud jste ale návrh podali až v roce 2020, poplatek ve výši dva tisíce korun se vás již týká.

Jakých vkladů se zvýšení týká

Vyšší poplatek uhradíte za vklad vlastnického práva (vklad kupní, darovací, směnné smlouvy), za vklad věcného břemene, práva stavby či předkupního práva - jednou tolik, než jak tomu bylo v loňském roce.

Přehledně: Jaké novinky čekají spotřebitele v letošním roce

Finance

Připlatí si i klienti s hypotékou za vklad zástavního práva, zákazu zcizení či zatížení (pokud banka tyto instrumenty po klientovi nad rámec zástavního práva požaduje). Jak ale odborníci z Golem Finance upozorňují, ty jsou v praxi naštěstí součástí jedné zástavní smlouvy, tedy jednoho návrhu na vklad a jednoho poplatku.

Vkladem se zapisuje i změna či zánik uvedených práv. Znamená to tedy, že musíte zvýšený poplatek uhradit například i za vklad dohody o zrušení věcného břemene nebo kvitance banky potvrzující zánik zástavního práva po splacení hypotéky apod.

Dvě třetiny nemovitostí čeká přeměření hranic pozemků

Finance

Zákon také zdvojnásobil maximální výši poplatku za podání více návrhů na vklad současně na 20 tisíc korun.

Dvojnásobný je i poplatek za přijetí úplného znění prohlášení o rozdělení domu na bytové jednotky do sbírky listin a dohody spoluvlastníků o správě nemovité věci. Nová výše poplatku vzrostla z 500 korun na tisíc korun.

Vyšší náklady u hypotéky i refinancování

Budete-li si vyřizovat hypoteční úvěr, počítejte nově s dvěma tisíci korunami navíc. Za „zavkladování“ zástavního práva k nemovitosti ve prospěch banky zaplatíte dva tisíce korun a další dva tisíce pak za vklad vlastnického práva ke kupované nemovitosti. Dříve by vás to vyšlo na dva tisíce, nyní ale už na čtyři tisíce korun.

O dva tisíce korun je dražší i refinancování, vzhledem k tomu, že musí navíc dojít k výmazu zástavního práva původní banky, který se rovněž provádí vkladem.

Noví vlastníci nemovitostí musejí podat daňové přiznání

Finance

Zdvojnásobí se i celkové náklady na vklad do katastru při koupi zastavené nemovitosti, z původních tří tisíc korun bude třeba nově zaplatit šest tisíc korun. Zavkladovávat se totiž bude kupní smlouva, zástavní smlouva nové banky a výmaz zástavního práva váznoucího na kupované nemovitosti.

Také stávající klienti, kteří splatí hypotéku, musí počítat s vyšším poplatkem. Vzhledem k tomu, že bance již nic nedluží, je pochopitelné, že jejich prvořadým zájmem je výmaz zástavního práva, k čemuž jim banka vystaví potvrzení. I v tomto případě je nutný vklad na katastru a úhrada poplatku.

Poplatek se zvýšil po osmi letech

Ke zvýšení poplatku za vklad došlo po osmi letech. Naposledy se zvedl v roce 2012, tehdy z 500 korun na tisíc korun.

„S pořízením nemovitosti je spojena celá řada vedlejších nákladů a zvýšení poplatku za vklad tuto náročnost bohužel ještě navýší. S digitalizací státní správy bych spíše očekával snižování podobných poplatků a ne jejich zvyšování,“ vyjádřil se ke zvýšení poplatku Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance.

Reklama

Související články

Jak si ověřit, od koho kupujete auto nebo byt

Koupě nemovitosti nebo ojetého auta přestavuje velký zásah do rodinného rozpočtu. Člověk si přitom často není jistý tím, v jakém stavu je kupuje. Není proto od...

Výběr článků

Načítám