Hlavní obsah

Instalace lávky v Praze zavře vytíženou Chlumeckou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řidiči musejí počítat s tím, že koncem týdne zůstane zavřená frekventovaná Chlumecká ulice v Praze 14, která je kvůli absenci Městského a Pražského okruhu páteřní komunikací pro tranzit z Prahy i do Prahy. Objížďka povede Broumarskou a Ocelkovou. Menší omezení v místě platí už od pondělí.

Foto: Praha 14

Koncem týdne bude uzavřena frekventovaná Chlumecká ulice v Praze 14.

Článek

Uzavírka nastane od půlnoci z 16. na 17. listopadu do 19. listopadu kvůli montáži části lávky k nové železniční zastávce Rajská zahrada v sousedství stejnojmenné stanice metra. Vlaky u peronu na trati mezi Vysočany a Mstěticemi začnou zastavovat 10. prosince.

„Instalovat poslední část lávky bez úplného uzavření Chlumecké ulice bohužel nelze,“ konstatovala místostarostka Prahy 14 Soňa Tománková (Naše Čtrnáctka).

Dvě části lávky ze tří jsou na místě od léta. První úsek spojující železniční zastávku a Borskou ulici na Hutích, které leží přes Chlumeckou, a druhou část mezi oběma nástupišti lidé využijí od 9. prosince spolu se zprovozněním nové vlakové zastávky Rajská zahrada.

Pro zpoplatnění vjezdu do centra Prahy je pouze 15 procent obyvatel, ukázal průzkum

Domácí

„Část lávky až k metru bude otevřena během příštího roku. Zatím tedy bude nutné využít pro cestu od sídliště a metra stávající podchod pod Chlumeckou,“ řekl ČTK Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a okolí.

„Na třetí části lávky přes Chlumeckou musí proběhnout ještě dokončovací práce, stejně jako na výstupové věži u metra. Nedodělky brání bezpečnému užívání. Vzhledem k tomu, že se blíží zima, tedy období, kdy s ohledem na klimatické podmínky není z  technologických důvodů možné potřebné práce provádět, musíme dokončení přemostění odložit na vhodnější období,“ vysvětlil stavbyvedoucí ze společnosti Strabag Ondřej Ehrenberger.

Foto: Praha 14

Rozestavěná lávka k železniční zastávce Rajská zahrada

Omezení už začalo

V Chlumecké se už uzavřely levé jízdní pruhy v obou směrech. Totéž omezení čeká řidiče od 20. listopadu do 11. prosince. „První díl dosud neosazené části přijede na místo 17. listopadu, zhruba ve dvě hodiny ráno. Od 7 do 12 hodin proběhne instalace. Druhý díl přemostění firma přiveze 18. listopadu, rovněž v brzkých ranních hodinách. Až do 19. listopadu bude probíhat instalace a svařování druhé části lávky do jednoho celku,“ uvedla mluvčí Prahy 14 Veronika Berná.

Zastávku vybudovala Správa železnic v rámci celkové modernizace trati mezi stanicí Vysočany a Mstěticemi. S otevřením bylo třeba vyčkat až po dostavbě lávky. Kromě vlaků jedoucích od Čelákovic a Lysé nad Labem budou na Rajské zahradě zastavovat i vlaky mířící do Čakovic a Neratovic. Součástí přemostění, které měla na starosti Praha, bude i výtah a schodiště.

Další plány

V Praze v budoucnu přibydou další čtyři zastávky. Město plánuje nové vlakové spojení z Vršovic přes Zahradní Město do Běchovic. Podle dřívějších informací by se spoje měly rozjet koncem příštího roku. Cestu z konečné na konečnou zdolají za 23 minut. Projekt počítá se stanicemi Depo Hostivař, Kyje-Jiráskova čtvrť, Jahodnice a Hostavice.

Foto: Praha 14

Železniční stanice Rajská zahrada

Provozovat ji bude RegioJet, který v roce 2021 vyhrál soutěž vyhlášenou městem. Stejně tak stávající linku S49 z Hostivaře do Roztok. Pro obě linky pořídí sedm nových nízkopodlažních elektrických jednotek s kapacitou minimálně 230 cestujících.

Záměr na rychlé propojení okrajových částí Prahy kolejovou dopravou je tu už od roku 2002. V roce 2004 vyjela první městská železniční linka S41 mezi Libní a Roztoky, která se postupně prodloužila až do Hostivaře.

Zabezpečovací zařízení na Olomoucku nečekaně zastavuje vlaky, nabírají velká zpoždění

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám