Hlavní obsah

Inspirovali jsme se, potvrdilo ministerstvo k opsané tabulce

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tabulka, kterou v pondělí prezentoval projekt Chytré karantény a která je téměř identická s tabulkou, kterou již v červenci zveřejnila Texaská lékařská asociace (Texas Medical Association), prý posloužila jako inspirace. Data z USA i ČR se podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové překrývají.

Foto: Chytrá karanténa

Rizika nákazy nemoci COVID-19 od Chytré karantény

Článek

„Infografika nejčastějších míst šíření nákazy covid-19 je inspirována Texaskou lékařskou asociací a ověřena na prostředí ČR. Porovnali jsme data o klastrech z Chytré karantény s daty Texaské lékařské asociace a zjistili jsme, že se v mnohém překrývají,“ řekla Právu Štěpanyová.

Chytrá karanténa přišla s tabulkou míst podle rizika nákazy. Je totožná se starou tabulkou z USA

Domácí

Zkušenosti hygieniků a data Chytré karantény podle ní potvrdily, že i v prostředí ČR vznikají klastry nejčastěji v barech a na diskotékách. Velmi problematická je z pohledu komunitního šíření hromadná doprava a velké koncerty.

Foto: Texas Medical Association

Rizika nákazy nemoci COVID-19 neziskové organizace Texas Medical Association

„Koronavirus se chová všude stejně a jeho šíření je v místech, kde se koncentruje delší čas velké množství lidí a nejsou dodržovány bezpečné rozestupy. Infografika na tuto skutečnost veřejnost upozorňuje a na přehledné škále rizikovosti jim přibližuje konkrétní místa a situace. Vnímáme jako přínosné inspirovat se materiály ze zahraničí, které nám pomůžou edukovat českou veřejnost,“ doplnila mluvčí.

Poněkud v rozporu s tvrzením ministerstva je vyjádření šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška pro server SeznamZprávy. Dušek uvedl, že čeští statistici nemají konkrétní data o tom, při jaké činnosti se někdo nakazil.

Kdo konkrétně infografiku zpracoval, resort nespecifikoval. „Infografiku jsme připravili v rámci interních kapacit,“ odpověděla Štěpanyová na dotaz, kdo infografiku pro ministerstvo připravil a kolik stála.

Foto: Chytrá karanténa

Rizika nákazy nemoci COVID-19 od Chytré karantény

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám