Hlavní obsah

Hrad zveřejnil záznam ze sporného jednání s ANO o důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kancelář prezidenta republiky na svých stránkách zveřejnila záznam z březnové schůzky k důchodové reformě. Ten usvědčuje ANO, že se jeho postoj ke zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu změnil. ANO na schůzce se zvýšením souhlasilo, chtělo však stanovit věkový strop, uvádí dokument Hradu. Krátce po jednání ANO otočilo a tvrdilo, že bylo proti.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě 28. března 2024

Článek

„Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. nekonečný princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období,“ uvádí záznam schůzky, který vypracoval prezidentův poradce Vladimír Bezděk a na který jako první upozornil Deník N.

Zástupci hnutí ANO i vlády se dále podle něj shodli, že beze změn není první důchodový pilíř dlouhodobě finančně udržitelný. „Za dlouhodobě udržitelné považují, pokud rozdíl mezi příjmy a výdaji důchodového systému nepřekročí hranici cca 1 % HDP ročně,“ dodává materiál.

Zástupci hnutí ANO pak vyjádřili zájem o aktuální analýzu udržitelnosti důchodového systému, kterou ministerstvo práce musí letos na jaře ze zákona zpracovat.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Na konci schůzky si také její aktéři rozdali mezi sebou úkoly. Ministerstvo práce mělo připravit postup, jak se dostalo ke stávajícímu návrhu rozsahu náročných profesí, které budou moci odejít do důchodu dříve.

Zástupci hnutí ANO zase měli připravit komentáře ke stávajícímu způsobu definice náročných profesí a popis své představy o klíčových principech a parametrech druhého pilíře. Znovu sejít se měli aktéři toto pondělí.

Svou představu o druhém pilíři ANO nastínilo i na předchozí schůzce. Pilíř měl být motivační a prostředky v něm měl spravovat stát se státní garancí výnosu. Investovat by se mělo do dlouhodobých infrastrukturních projektů, účast klientů by měla být spíše dobrovolná než povinná.

„Ze strany hnutí ANO je třeba pracovat na úpravách v prvním pilíři a vytvoření druhého pilíře paralelně,“ dodává Bezděkův dokument.

Prezident Pavel se pustil do ANO za ignorování schůzky k důchodové reformě

Domácí

Zúčastnily se špičky ANO

Schůzky se za ANO účastnila šéfka klubu poslanců Alena Schillerová, místopředseda hnutí Karel Havlíček, poslanec a stínový ministr práce Aleš Juchelka a bývalá generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

Z členů vlády se účastnil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), z prezidentské kanceláře přišel kromě hlavy státu Petra Pavla také mimo jiné kancléř Milan Vašina nebo šéf legislativního odboru Tomáš Lebeda a ekonom David Marek.

Výsledky jednání shrnul na tiskové konferenci Petr Pavel. Interpretoval je tak, že se vláda s ANO shodla na tom, že je zvyšování věku pro odchod do důchodu potřeba.

Krátce po jeho vystoupení to však zástupci ANO popřeli. Schillerová v rozhovoru pro Novinky řekla: „To se nezakládá na pravdě. Takto jsme se neshodli. My jsme se shodli na tom, že je potřeba se dál bavit o parametrických změnách důchodového systému. Že jsou některé, na kterých může i shoda být. Ale zrovna co se týče prodloužení odchodu věku do důchodu, je nezbytné, aby nám byla předložena analýza o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj.“

Vůči zveřejnění záznamu schůzky se ohradil i první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Jsem šokován, že někdo zveřejní interní zápis, který nebyl odsouhlasen druhou stranou, která byla aktérem schůzky,“ uvedl Havlíček.

ANO nešťastná schůzka s prezidentem velmi bolí. Takhle to nejde, zlobí se Havlíček na Hrad

Domácí

Proti zvedání věkové hranice pro odchod do penze vystoupil opakovaně i předseda ANO Andrej Babiš.

ANO minulý týden zrušilo i pondělní schůzku s prezidentem a ministrem práce Jurečkou. Svůj krok vysvětlilo tím, že vláda chce reformu protlačit bez ohledu na postoj opozice, proto pro hnutí další jednání nemá smysl.

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám