Hlavní obsah

Houby začaly růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houbaři začínají z lesů nosit košíky hub. Vladimír Doležal s manželkou, který tento týden tráví dovolenou v Jeseníkách, jich během jediné hodiny nasbíral pět kilogramů. A stačilo zajít na kraj lesa.

Foto: archiv Vladimír Doležal

Během jediné hodiny nasbírali manželé Doležalovi v pondělí v Jeseníkách pět kilogramů hub.

Článek

„A není to jen jeden druh. Rostou masáci, hřib borový, křemenáč osikový, hřib nachovýtrusný, vatovec obrovský, hřib hnědý a hřib smrkový a kozák březový,“ vyjmenoval Vladimír Doležal z Hradce Králové. A prozradil, že si naštěstí vzali s sebou z domu i sušičku. Takže část úlovku usuší a zbytek snědí hned.

Právě houby jsou nejčastějším lesním plodem, který Češi v lese sbírají. V loňském roce to bylo téměř 25 tisíc tun hub. Vyčísleno v korunách to představuje sumu 5,2 miliardy korun. Například před pěti lety to bylo pouze 16,5 tuny.

„Česká republika patří mezi země s nejvyšší koncentrací houbařů na světě. Dále jsou oblíbeným artiklem sběračů borůvky a maliny. Nejméně se sbírají bezinky a brusinky,“ prozradil Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva zemědělství.

Anketa

Byli jste už letos na houbách?
Ano a našel/našla jsem jich dost.
8,7 %
Ano, ale moc jsem toho nenašel/nenašla.
18,5 %
Ne, ale chystám se.
49,9 %
Ne, ani se nechystám.
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8068 čtenářů.

„Češi loni v lesích nasbírali 38,96 tisíce tun lesních plodů v hodnotě 7,89 miliardy korun. Překonali tak nejlepší výsledek 7,66 miliardy korun z roku 2013. Na loňské hodnotě se však výrazně podílí nárůst cen za lesní plody, včetně vlivu inflace,“ dodal mluvčí Vojtěch Bílý.

Houbař pytlákem

Češi vůbec rádi chodí do lesa. Podle dat, která nasbírala Česká zemědělská univerzita, vyrazilo do lesa 64,3 procenta lidí aspoň jednou měsíčně. Tedy šest lidí z deseti.

Nespoléhejte na atlasy v mobilu, varují mykologové

Domácí

„Výrazně vyšší návštěvnost lesů je ve Středočeském kraji, kam jezdí na houby i Pražané. Češi spojují procházku se sběrem lesních plodů, jde v podstatě o národní hobby,“ poznamenal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a připomněl, že na rozdíl od mnoha jiných zemí u nás není sběr darů lesa regulovaný. V Německu je omezení na množství kilogramu nasbíraných hub na osobu, v Rakousku nesmí sběr hub překročit dvě kila. Italové zase za vstup do lesa platí a ve Švýcarsku můžete houbařit pouze v určitých dnech. Nizozemsko je jedinou zemí v Evropské unii, kde platí zákaz sběru hub v jakémkoli množství. Případné porušení je trestáno jako pytláctví.

Foto: archiv Vladimír Doležal

Část úlovku usuší a zbytek snědí hned.

KVÍZ: Dokažte, že jsme národ houbařů aneb Velký houbařský kvíz

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám