Hlavní obsah

Nespoléhejte na atlasy v mobilu, varují mykologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoprocentně se spoléhat na mobilní aplikace schopné rozpoznávat houby může mít pro houbaře fatální následky, varují mykologové. Atlas hub v mobilu sice sdělí o houbě kompletní informace, ovšem pouze v případě, že ji spolehlivě identifikuje. Nezřídka dochází k záměně, což může pro člověka, jenž skálopevně věří informacím z internetového atlasu, pokračovat volbou aplikace Záchranka.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Houbařská aplikace v mobilu.

Článek

„Jenom červených holubinek je deset druhů. Vypadají skoro stejně, liší se ovšem tím, že některé jsou jedlé a jiné jedovaté. To aplikace nerozliší. Určit mezi nimi rozdíly, podobně jako u dalších hub, musí každý sám na základě vlastních znalostí,“ řekl mykolog z brněnské Masarykovy univerzity Petr Hrouda.

Aplikace obvykle obsahují okolo dvou set druhů hub vyskytujících se v Česku a na Slo­vensku. Nejjedovatější houbu muchomůrku zelenou většinou identifikují zcela spolehlivě.

Jen červených holubinek je deset druhů. Vypadají skoro stejně, liší se tím, že některé jsou jedovaté
Petr Hrouda, mykolog

„Používám to chvíli. Muchomůrku to určilo hned na první dobrou po vyfocení. Potíže byly s řadou dalších hub,“ popisoval na výstavě Houby živé, jedlé i jedovaté v Muzeu východních Čech v Hradci Králové zkušený houbař.

Muž se s aplikací marně snažil ztotožnit hřiba dubového, jednu z nejvyhledávanějších hub. „Buďto to neumím já, nebo je blbej virtuální les,“ zažertoval. „Musím to ostře vyfotit z několika úhlů, jak uvádí návod, a uvidím,“ dodal houbař.

Les aplikaci mate

Aplikaci ztěžuje identifikaci hub různé prostředí a lokalita, kde rostou. „To má vliv na jejich vizuální odlišnosti, ačkoliv jde o stejný druh. Zkušenost mě na­učila, že spolehlivěji funguje aplikace určená pro rostliny,“ tvrdí mykoložka Věra Samková.

Houby nemusejí růst jen v lese. Můžete je pěstovat na zahradě, dokonce i doma

Zahrada

Rozeznat houby nabývá v letošním žírném houbařském roce na aktuálnosti. Spolu s jedlými houbami se nebývale urodilo i smrtelně jedovatých muchomůrek zelených. „Byly roky, kdy byl problém sehnat jedinou plodnici. Letos jich houbaři přinesli na výstavu kolem třiceti,“ přiblížila královéhradecká muzejní mykoložka Tereza Tejklová.

Jedna muchomůrka zelená namíchaná do smaženice spolehlivě otráví celou rodinu. „Smrtelná dávka pro dospělého člověka je půl klobouku,“ upřesnila Tejklová. „Díky letošnímu kvantu hub vyrážejí do lesa i lidé, kteří by jinak na houby nešli,“ dodala mykoložka.

Nevědomost příležitostných houbařů už způsobila značný počet zažívacích problémů spojených s jejich konzumací. „V září jsme zaznamenali čtyřikrát víc potíží po konzumaci hub než loni ve stejném období. Za letošek to zatím bylo přes šest set podezření na otravu houbami, když obvykle to bývá okolo pěti set za celý rok. Nejvíce jich doposud bylo v roce 2017, kdy šlo o 775 případů,“ přiblížila Kateřina Kotíková z Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Houby rostou. A houbaři se ztrácejí v lesích

Krimi

„Zaregistrovali jsme i vyšší množství otrav muchomůrkou zelenou. Naštěstí žádná z nich neskončila smrtí,“ dodala Kotíková.

Anketa

Používáte při sběru hub aplikaci v mobilu?
Ano, pomáhá mi.
9,2 %
Zkouším, ale moc to nefunguje.
11 %
Ne, sbírám jen to, co poznám sám/sama.
74,9 %
Houby nesbírám.
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 638 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám