Hlavní obsah

Kam se vydat na houby v okolí Brna a v Jihomoravském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona hub pomalu začíná a Češi již zkoušejí štěstí, zda v lesích nějaký ten hříbek nenajdou. Pokud žijete v Brně či Jihomoravském kraji a nevíte, kam se za houbami vydat, inspirujte se našimi tipy. Mějte však na paměti, že byste se měli vyhýbat místům v blízkosti zátěžových provozů (např. chemiček), bezprostředně u hlavních silničních tahů a podobným lokalitám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

1. Ždánický les

Jedním z nejoblíbenějších míst v okolí města, kam se Brňané vydávají na houby, je Ždánický les. Jedná se o oblast o rozloze 470 km², nachází se v okresech Hodonín, Břeclav, Brno-venkov a Vyškov. Porost je zde smíšený a houbaři zde každý rok, pokud houby zrovna rostou, hlásí úspěchy.

2. Chřiby

Vyrazit můžete také sbírat do oblasti Chřibů, zde můžete sběr hub spojit i s pěkným výletem. Ať už za výhledy na rozhlednu Brdo, nebo třeba ke kapli sv. Barbory či na hrad Buchlov.

Kam na výlet v Brně a okolí? Hrady, muzea, jeskyně, procházky a další tipy

Tipy na výlety

3. Bzenecká Doubrava

Pokud chcete na o něco méně známé místo, zkuste vyrazit na houby do Doubravy u Bzence. Zdejší borovicový les leží jen pár kilometrů od Ždánického lesa a Chřibů. Zajímavostí je, že se zde nachází národní přírodní památka Váté písky, známé také jako Moravská Sahara.

4. Drahanská vrchovina

Na sever od Brna se houbaři často vydávají do lesů v okolí měst Kuřim, Adamov, Blansko, Boskovice či Tišnov. Ty jsou součástí geomorfologického celku Drahanská vrchovina. Na západě sousedí s Boskovickou brázdou a Bobravskou vrchovinou, na jihu s Dyjsko-svrateckým úvalem a Vyškovskou bránou, na východě s Hornomoravským úvalem a na severu se Zábřežskou vrchovinou.

5. Rozdrojovické lesy

Dalším z oblíbených míst, kam vyrazit na houby – tentokrát blíže centra – jsou Rozdrojovické lesy u Brněnské přehrady v městské části Brno-Bystrc. Je zde obora pro chov muflonů a daňků, která zabírá značnou část území.

Houbařská výbava pro úspěšný sběr hub

Domácí

6. Brno – Kohoutovice

Ještě blíže leží lesy svírající Brno – Kohoutovice, které jsou jako stvořené pro útěk do přírody z rušného města. Sběr hub tak snadno můžete spojit s běžnou procházkou. Více na západ od Brna jsou pak cílem houbařů lesy mezi Veverskou Bítýškou a Velkou Bíteší.

8. Říčky u Brna

O něco dále, za Rozdrojovickými lesy, můžete zkusit štěstí v lesích mezi Říčany a Zbraslaví u Brna.

9. Přírodní park Bobrava

Jižněji od Brna se pak rozprostírá přírodní park Bobrava, který protínají turistické a cyklistické stezky i železniční trať. Bobrava je na území mezi obcemi Ořechov, Střelice, Omice, Popůvky Tetčice, Troubsko, Neslovice, Hlína, Silůvky, Prštice a Radostice.

Oblíbené recepty z hub

Zdraví

10. Krumlovský les

Jižně od přírodního parku Bobrava, za Ivančicemi, se dále rozkládá Krumlovský les. Zajímavostí Krumlovského lesa je, že byl jednou z největších těžebních oblastí v období pravěku na starém kontinentu. V době bronzové se tu těžil rohovec.

11. Líšeň

Neméně oblíbené jsou lesy za městskou částí Brno-Líšeň. Lesy se nacházejí v severní části katastru Líšeň. Zasahuje sem jižní část CHKO Moravský kras.

Kde momentálně rostou houby?

Český hydrometeorologický ústav zhotovil mapu ČR, která vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. Mapa je na webu pravidelně aktualizována, nejnovější stav pravděpodobnosti růstu hub najdete na webu ČHMÚ.

Kam se vydat na houby v Praze a Středočeském kraji

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám