Hlavní obsah

Holka ze slezské Skalice si splnila americký sen. Zvládla i jeden z nejtěžších jednodenních závodů na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmadvaceti lety dokončila Kateřina Pineda, tehdy Klimánková, střední školu ve Frýdku-Místku a tři roky poté se rozhodla, že půjde za svým americkým snem. Odcestovala do Spojených států amerických, zůstala tam dodnes a plní si své sny.

Foto: archiv Kateřiny Pineda

Kateřina Pineda zvládla závod Ironman za 13 hodin.

Článek

V současnosti žije sedmačtyřicetiletá Češka se svou rodinou v Chicagu, ve státě Illinois. Je z ní tedy i Američanka, matka pěti dětí, pracuje pro mezinárodní letiště O’Hare v Chicagu a před měsícem se z ní dokonce stala Ironmanka.

To, když zvládla dálkový závod Ironman Triathlon, během kterého musela uplavat 4 km, ujet na kole 180 km a uběhnout maraton v délce 42 km. A to vše do 17 hodin od startu.

Ironman je považován za jeden z nejtěžších jednodenních závodů na světě. „Závod se konal 19. listopadu ve městě Tempe ve státu Arizona. Počasí nám opravdu přálo, teplota vody i vzduchu byla perfektní,“ vzpomínala Kateřina, která se rozhodla závodit za Českou republiku.

Daniel Machek: Český rekord držel 34 let. I po šedesátce miluje extrémní výzvy

Dobojováno

„Jsem velmi hrdá na to, že jsem se narodila v Česku. Svou zemi miluji a moc mi chybí, zejména její historické památky, tradice a taky ta báječná jídla,“ svěřila se Novinkám sportovkyně.

Menší potíže při plavání

Podmínky jí tedy přály, stačilo se soustředit na dokončení závodu a vše si užít naplno. „Při plavání jsem měla trochu problémy s plaveckými brýlemi, protože mi do nich neustále prosakovala voda, ale jinak bylo vše v pohodě. Pak následovala jízda na kole a nakonec běh. Ke konci závodu jsem se cítila tak dobře, že jsem ještě zrychlila tempo,“ popsala Kateřina s tím, že nejkrásnější byla poslední zatáčka maratonu.

Foto: archiv Kateřiny Pineda

V Ironmanu musela zvládnout plavání, jízdu na kole a běh.

„Když vběhnete na červený koberec Ironmana, tak vás diváci povzbudí tak hlasitě, že si připadáte jako celebrita. Pak proběhnete cílovou páskou s vaším jménem a jste Ironman,“ usmívala se milovnice sportu.

Zvládla to za 13 hodin

Výsledky závodu ji pak velmi mile překvapily, závod dokončila za 13 hodin. Ve své věkové skupině se umístila na krásném jedenáctém místě, což bylo více, než si přála.

„Bez pomoci a podpory své rodiny bych to ale nikdy nezvládla. Zároveň nejsem první Ironman v naší rodině. Můj druhý manžel, Alex Pineda, který pochází z Guatemaly, zvládl tento závod už třikrát,“ prozradila žena, která sport milovala od malička. Dělala kung-fu, jezdila na koni, hrála ping-pong, ale i fotbal.

Foto: archiv Kateřiny Pineda

V běhání chce Kateřina dál pokračovat, hlavně na kratší vzdálenosti.

Ironmanem je hlavně její prvorozený syn

„Ten největší Ironman v naší rodině je ale mé první dítě, šestnáctiletý syn Sebastian. Narodil se totiž velmi předčasně s Downovým syndromem, později mu diagnostikovali i autismus. Byla to pro mě, jako prvorodičku, velká výzva. Bylo těžké se s touto situací vyrovnat, vybojovat to,“ uvedla maminka pěti dětí.

To, co si prožila, ale prý není nic ve srovnání s tím, co musí zvládat Sebastian. „On byl Ironmanem dřív než já. Musí tvrdě bojovat, zvládat hodiny terapií, nekonečné hodiny v nemocnici, operace, lékaře. Sebastian posílil naši rodinu, ukázal mi, že vše je možné a nesmíme se nikdy vzdát. Naučil mě cítit vděčnost za každou maličkost v životě, je to můj hrdina,“ dodala se Kateřina, která má ale ještě další sny.

Chce běhat více na kratší vzdálenosti a ráda by se vrátila do školy, aby pokračovala v kariéře v ošetřovatelství.

Nevidomý český triatlonista překonává i zdravé sportovce

Muži

Hustopečský Ironman Marek Svoboda dojatý děkovným videem Kanaďanky

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:
Ironman (triatlon)

Výběr článků

Načítám