Hlavní obsah

Hustopečský Ironman Marek Svoboda dojatý děkovným videem Kanaďanky

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havaj. Nejtěžší triatlonový závod světa. Posledních 200 metrů do cíle. Závodníci už nemají dost sil na sledování dění kolem sebe. Jediný Marek Svoboda se otáčí a vidí k zemi klesající Kanaďanku. Nabídne jí pomoc a dotlačí ji do cíle. Takhle, přátelé, vypadá fair play.

Foto: zdroj YouTube

Marek Svoboda získal cenu Fair play Českého olympijského výboru.

Článek

Hustopečský sportovec Marek Svoboda se zásadami čisté hry snaží řídit i v běžném životě a gesto, které obletělo svět a několikrát bylo oceněno různými organizacemi cenou fair play nepovažuje za nic výjimečného.

„Mně to v tu chvíli vůbec nepřišlo jako něco mimořádného. Popravdě jsem ani moc nevnímal, co se se mnou vlastně děje. Ten závod byl obrovsky náročný a já jsem první krizi dostal už po dvou hodinách závodu na 30. kilometru kola,” popisuje svůj vlastní stav před cílovou rovinkou Svoboda. „Ale Havaj se prostě nevzdává. Je to snad nejprestižnější triatlonový závod planety a už jen kvalifikace na něj vyžaduje enormní nasazení,” dodává.

Závod, který skládá z 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů cyklistiky a maratonu, to vše v drsných podmínkách Havaje, je extrémně náročný a každoročně se na něj kvalifikuje kolem tisícovky závodníků z celého světa. Přestože každý z nich by si v koutku duše přál být v cíli první, zvítězí vlastně každý, kdo cílovou čáru vůbec překročí.

„Když jsem viděl Kimberly, bylo mi jasné, že je zle. Nabídl jsem jí ruku a ona se jen podívala skrze mě. Tak jsem ji prostě dotlačil do cíle,” popisuje Svoboda. Tam se kolabující závodnice ujali zdravotníci a tím jejich setkání skončilo.

Samotná Kanaďanka Kimberly Fabian natočila posléze krátké video, ve kterém Marku Svobodovi děkuje a svěřuje se, že jen díky jeho gestu se tento ročník Ironmana stal jejím nejúspěšnějším.

„Kimberly se triatlonu věnuje celý život a na Ironmanovi startovala popáté. Paradoxně právě letos zaběhla nejlepší čas,” usmívá se Svoboda.

Emotivní děkovné video obletělo svět a dojalo i Svobodu. „Nečekal jsem to, vůbec nevím, kdo to zorganizoval nebo jak se to celé stalo. Každopádně když jsem ho viděl, tak mě to dostalo, protože jsem celé té události nevěnoval žádnou pozornost,” svěřuje se Svoboda.

Marek Svoboda za svůj popravdě hrdinský čin získal několik ocenění. Zatím poslední je Medaile za čin od Českého olympijského výboru. A jaké má další plány?

„Určitě si Ironmana dám znovu. Je to neskutečný závod, kde si sáhnete až na dno. A protože se říká, že ještě do padesátky se člověk může stále zlepšovat, chtěl bych si ve své kategorii sáhnout i na stupně vítězů,” přeje si Svoboda.

Za svůj rytířský čin by si to jistě zasloužil...

Reklama

Výběr článků

Načítám