Hlavní obsah

Hladík se ujal ministerstva životního prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl v pátek do úřadu ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Toho ráno jmenoval do funkce nový prezident Petr Pavel. Předchozí hlava státu Miloš Zeman ho jmenovat nechtěl.

Tisková konference Petra Hladíka a Petra FialyVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem rád, že ministerstvo životního prostředí má plnohodnotné vedení. Ministerstvo je velmi důležité, Česká republika nyní prochází energetickou transformací,“ řekl na úvod Fiala.

Doplnil, že Česko nyní prochází i energetickou krizí. „Ministerstvo se zapojuje do našeho Deštníku proti drahotě. Lidé mohou čerpat peníze na zateplení fasády či například dveří,“ oznámil.

Zmínil také, že resort pod Hladíkovým vedením připraví ústavní zákon o ochraně vody.

Hladík, který dosud působil na ministerstvu jako náměstek, po svém uvedení do úřadu uvedl, že funkci přijal s pokorou. „Chránit přírodu není volbou, je to naše společenská odpovědnost. Ministerstvo pracuje každý den, abychom takto činili,“ řekl.

Za klíčovou označil pomoc obcím a městům s komunitní energetikou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Nově jmenovaný ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci

Policie zasahovala v jeho kanceláři

Fiala navrhl Hladíkovo jmenování na konci loňského roku, předchozí prezident Miloš Zeman to však odmítl. Pověření vést ministerstvo měl od začátku listopadu vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pavel začal úřadovat, jmenoval Hladíka ministrem. Výhrady byly prázdné, vzkázal

Domácí

Lidovci navrhli Hladíka poté, co Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) loni v říjnu oznámila, že opustí vládu ze zdravotních důvodů. U jeho nominace setrvala KDU-ČSL i poté, co policie v kauze přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v Hladíkově kanceláři.

Fiala s návrhem čekal do konce minulého roku s ohledem na možný posun v kauze, policie však Hladíka z ničeho neobvinila.

„Jsem rád, že hned po inauguraci mohu učinit první pracovní krok a jmenovat nového ministra životního prostředí. Mohu tím ukončit dlouhé období dohadů a výhrad. A jsem rád, že i z toho, co jsem měl možnost si zjistit, tak byly prázdné,“ uvedl Pavel.

Jmenování Hladíka byl Pavlův první oficiální krok v prezidentské funkci, slib totiž složil teprve ve čtvrtek.

Fiala se ptal nejvyššího žalobce Stříže, zda je Hladík obviněn v kauze brněnských bytů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám