Hlavní obsah

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Petra Fialy (ODS) dočasně zakáže látku HHC, kterou se v poslední době předávkovalo několik dětí. Stane se tak příští středu na dalším zasedání kabinetu. A to do té doby, než vejde v platnost zákon o psychomodulačních látkách, na němž stále není v koalici shoda.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

Zápis na seznam návykových, tedy zakázaných látek, navrhl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Počet dětí, které se předávkovaly po konzumaci cukrovinek s HHC narůstá. Proto se vláda rozhodla, že dočasně přidá HHC a podobné produkty na seznam zakázaných látek,“ uvedl Válek.

„Jedná se o látky, které mohou způsobit vážné komplikace. Chci varovat všechny rodiče, aby hlídali své děti, jestli tyto produkty nekonzumují. Jsou velmi nebezpečné,“ varoval.

Skupina prodejců se rozhodla odstranit z prodeje zboží s HHC, co se dá jíst

Ekonomika

Některé z dětí skončily po otravě HHC na jednotce intenzivní péče. Část výrobců už včera oznámila, že některé produkty s příměsí HHC stáhne z pultů.

„Po každém víkendu řešíme podobné případy nezletilých žáků. Nemůžeme tomu přihlížet a nemůžeme to ani odložit. Proto jsme se velmi operativně dohodli, že příští týden předložíme vládní novelu, která HHC zařadí na seznam zakázaných látek,“ dodal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Upřesnil, že potraviny s HHC by měly z pultů zmizet zhruba do měsíce.

Proti zákazu HHC se včera ještě před jednáním vlády postavili Piráti. „Obecný zákaz produktů s HHC nepomůže. Už teď se objevují další deriváty,“ tweetovala koaliční strana na sociální síti X.

„Platnost zákazu může přijít až v řádu týdnů až měsíců a mezitím se objeví další, neprozkoumané a velmi pravděpodobně nebezpečnější alternativy,“ míní Piráti.

Výborný volá po dočasném zákazu HHC

Domácí

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce může vydat opatření obecné povahy, díky němuž dojde k okamžitému stažení těchto produktů z trhu, ideálně hned příští týden. Je třeba vyjádření Státního zdravotního ústavu, hned na to bude SZPI jednat,“ stojí v prohlášení strany.

Výborný jejich prohlášení dementoval. „Opatření obecné povahy není z právního hlediska možné. Vystavili bychom se soudním sporům,“ řekl. „SZPI to nyní ani nemůže kontrolovat, nemá podle jakého předpisu,“ dodal.

Zákon o psychomodulačních látkách, na kterém je shoda mezi koalicí a opozicí, by měl už příští týden zamířit na zdravotní výbor Sněmovny, poté jej čeká hlasování ve třetím čtení ve Sněmovně a v Senátu.

Děti skončily kvůli bonbonům s HHC v nemocnici. Některé i na psychiatrii

Krimi

Další případy otrav HHC na Karlovarsku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám