Hlavní obsah

Výborný volá po dočasném zákazu HHC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli množícím se případům otrav z cukrovinek s příměsí HHC chce ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) HHC zakázat. Alespoň do doby, kdy začne platit zákon o psychomodulačních látkách, který by prodej těchto látek reguloval. S tím nesouhlasí národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Podle Vobořila zákaz HHC bude znamenat, že výrobci přijdou s novými a nebezpečnějšími látkami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný na snímku ze 14. září 2023

Článek

Zákon o psychomodulačních látkách je nyní před druhým čtením ve Sněmovně a poslanci ladí jeho detaily. Některá ministerstva však troubí k rychlému útoku.

„S ohledem na to, že dokončení zákona se protahuje a dochází ke konzumaci HHC, mimo jiné i dětmi, doporučuje ministerstvo zemědělství zařazení HHC na seznam návykových látek. A to nejméně do doby, kdy bude dokončen zmíněný zákon o psychomodulačních látkách,“ řekl Novinkám a Právu Výborný. „Rád bych, abychom legislativní proces co nejdříve dokončili. Novela leží ve Sněmovně, může být schválena velmi rychle,“ dodal.

Uvedl, že podle aktuální verze zákona by měla dozor a kontroly nad psychoaktivními látkami provádět Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Rychle jednat chce i ministerstvo zdravotnictví. „Před HHC dlouhodobě varujeme a už v loňském roce ministr Vlastimil Válek navrhoval zařadit jej, stejně jako kratom, dočasně na seznam návykových látek, do té doby, než bude platit zákon o psychomodulačních látkách,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Po otravách chystá ministerstvo zákaz cukrovinek s HHC

Domácí

„Dnes se situace změnila, existují případy otrav dětí. Rychle hledáme cestu, jak zamezit prodeji těchto látek. Jedna z cest je pokusit se opět zařadit HHC na seznam návykových látek, ale kloníme se spíš ke speciálnímu opatření, které by zakázalo prodej cukrovinek s jeho obsahem,“ uvedl Jakob. „Už to řeší Státní zdravotní ústav i hlavní hygienik,“ dodal. Nedávný případ otravy dvou školáků, kteří snědli želé s obsahem HHC a skončili v nemocnici, způsobil rozruch. Od té doby se událo několik dalších, podobných případů.

Po zákazu HHC přijdou horší látky, varuje Vobořil

Vobořil se proti zařazení HHC na seznam návykových látek, což by podle něj fakticky znamenalo zákaz, ohradil. „Na seznamu návykových látek je jich tuto chvíli necelých tisíc a jen na trhu se nám letos objevilo 140 nových psychoaktivních látek. Je to řešení? Asi ne,“ řekl Novinkám a Právu Vobořil. „Lidé, kteří vyrábějí a prodávají HHC v cukrovinkách, nám už teď vzkazují, že jim je to jedno, jestli to zakážeme, že už mají přichystané další látky,“ míní Vobořil. HHC představuje podle něj menší riziko než látky, které se na trh mohou teprve dostat.

„Nelobbuji za HHC, ale za dobře regulovaný trh. HHC je méně rizikové než látky, které mohou přijít – a je jich nekonečná řada. Když se zakáží polosyntetické látky, přijdou syntetické, které mohou mít, například v kombinaci s alkoholem či léky, fatální následky,“ varoval Vobořil.

Pět školáků skončilo na Karlovarsku v nemocnici, vyzkoušeli medvídky s HHC

Krimi

Zákon o psychomodulačních látkách, na němž je v koalici shoda a který by podpořilo i ANO, se podle něj s problémem dobře vypořádal. „Zákon zakazuje prodej těchto látek lidem do 18 let, přikazuje, že se tyto produkty nesmí prodávat vedle potravin, zakazuje i reklamu. Za porušení těchto pravidel hrozí odebrání licence, nejen pokuty, jako je tomu dnes. Myslím, že by se Sněmovna měla dohodnout a schválit tento zákon velmi rychle,“ řekl Vobořil.

Koalice se pře, ale dohoda se rýsuje

Místopředseda zdravotního výboru Tom Philipp (KDU-ČSL), jeden z předkladatelů zákona, pro Právo připustil, že rychlé projednání normy zdržují sami poslanci. „Podal se poslanecký návrh, ale nebyl dostatečně prodiskutovaný. Řeší se některé aspekty, jako například prodej v e-shopech. Na tom se nejsme schopni dohodnout,“ přiznal Philipp. „Někteří zastávají benevolentní přístup, já sám jsem pro úplný zákaz prodeje na internetu, takže se o tom přeme. Dokud si to nevyjasníme, nemá smysl posouvat to dál,“ uvedl Philipp.

Dodal ale, že dohoda v koalici se už rýsuje a měla by přijít v řádu dnů. „Poté to projedná zdravotní výbor, někteří poslanci mohou přijít s pozměňovacími návrhy. Teprve potom o něm budou poslanci hlasovat ve třetím čtení,“ uvedl Philipp. To by podle něj mohlo přijít na řadu do dvou tří měsíců.

Do té doby, než zákon vejde v platnost, by Philipp zákaz HHC podpořil. „Že to teď přidávají do bonbonů, je do nebe volající. Není možné, aby si to mohly jen tak koupit děti a pak končily na ARO, to říkám jako lékař i jako rodič. Zákaz je jedno z možných řešení,“ řekl poslanec.

Podobná debata se v loňském roce vedla o kratomu, látce, která se stala populární mezi mládeží. Kratom se dal koupit nejen v obchodech, ale i v potravinových automatech, které jsou často v blízkosti škol. Ministerstvo zdravotnictví jej chtělo stejně jako HHC dočasně zakázat, ale proti tomu se postavili i někteří koaliční politici. Ti argumentovali právě tím, že je potřeba nový zákon o regulaci těchto látek.

Odborníci i lékaři varují před psychoaktivní látkou HHC

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám