Hlavní obsah

Havlíček: Musíme být důrazní, pojedeme kobercový nálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Post prvního místopředsedy hnutí ANO v sobotu obhájil Karel Havlíček, větší změny nenastaly ani na dalších pozicích v nejužším vedení. „Máme možná historicky nejlepší tým v rámci ANO, není důvod přepřahat,“ komentoval výsledek sněmu v rozhovoru pro Novinky Havlíček. ANO podle něj čekají kvůli volbám „nejnáročnější dva roky“, hodlá proto pořádat kobercové nálety na voliče, které chce uzmout i pětikoalici. Snem je podle něj jednobarevný kabinet.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Staronový 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček na celostátním sněmu hnutí

Článek

Sněm nezměnil v nejužším vedení prakticky nic. Znamená to, že ANO nepotřebuje před sérií voleb žádný nový impulz a že jste spokojeni se současným stavem?

Nepopírám, nejde jenom o mě, ale o členskou základnu, že jim to takto vyhovuje. Podle mého názoru je to celkem logické, protože hnutí ANO je na trajektorii růstu. Od sněmovních voleb jsme posílili a dnes za námi jde třetina voličů. Šance máme ještě na lepší výsledek. Navíc je zřejmé, že rozdělení odpovědnosti mezi tři lidi se osvědčilo nejen uvnitř hnutí, ale i u elektorátu. Není tedy důvod přepřahat.

Andrej Babiš se stal staronovým předsedou hnutí, vede jej už od vzniku před 12 lety a bude tomu tak i další dva roky. Opakovaně jste nazýváni hnutím jednoho muže. Došlo k tomu rozdělení pravomocí, abyste tomuto argumentu mohli čelit?

Pan Babiš je silný lídr a jsem rád, že obhájil s velmi silným mandátem i pozici předsedy strany. Jeho role ve vedení strany je, myslím, stále ještě nezastupitelná. Navíc odvádí obrovský kus práce v regionech, je silný v kontaktní kampani. Práce ale narůstá a my jsme už velkou stranou, chtěli jsme naplno rozjet stínovou vládu, hodně práce je i ve Sněmovně. To se nedá zvládnout v rámci jednoho nebo dvou lidí.

ANO si opět zvolilo za šéfa Babiše. Chce bojovat o voliče pětikoalice

Domácí

Babiš opakovaně říká, že bude pro hnutí pracovat, dokud bude potřeba. I proto změnil názor na kandidaturu. Do kdy ho budete potřebovat? Kdy to převezme někdo jiný?

Je to jednoduché, bude to podle výsledků. Vždy jsem byl výsledkově orientovaný a doufám, že mám i sebereflexi. Kdybych ty výsledky neměl, tak nemůžu o něco usilovat. Nemůžeme někde být jenom proto, že si to v uvozovkách někdo zaslouží. Je správné držet stejný tým aktérů, pokud jsou výsledky. Je to stejné jako třeba ve fotbale, když výsledky nejsou, musí se sáhnout ke změně.

My jsme ale dnes v situaci, kdy máme vůbec jedny z historicky nejlepších výsledků. Když se dívám na preference, tak se blížíme absolutnímu maximu. V tuto chvíli tedy máme možná nejlepší tým v rámci ANO, jaký jsme kdy měli.

Takže jinými slovy řečeno, dokud budete mít výsledky, tak triumvirát vy, Babiš a Alena Schillerová zůstane?

Dokud budeme mít výsledky, dokud ti lidé budou mít chuť to dělat, dokud budeme všichni zdraví. A hlavně dokud budeme mít dostatek síly to dělat. Ten úspěch není dán tím, že toužíme po moci nebo ekonomických benefitech, je dán tím, že se tomu fakt umíme obětovat. A myslím, že i ti, co nás nemají rádi, tak musí uznat, že v tom nejužším vedení fakt dřeme. A to je důvod, proč máme slušné výsledky. Vždy je to nakonec o tom, že se to musí odpracovat.

Vstávám před pátou hodinou a jsem vždy tak nadupaný, že kdybych dal manželce po probuzení pusu na čelo, tak se jí rozsvítí hlava jako semafor
Karel Havlíček

Ve svém projevu jste říkal, že ANO čekají kvůli sérii voleb náročné časy a budete se všichni muset obětovat. Jak to bude vypadat? Co hnutí chystá?

Hnutí ANO čekají nejnáročnější dva roky v historii. Tenhle rok bude náročný, troje volby a příští rok bude skutečně politická zteč ztečí, nebo říkejme prostě válka válek. Ať se nám to líbí, nebo ne, tak společnost je silně rozdělena a příkopy jsou vykopány. A my chceme změnit náladu ve společnosti i hospodářské výsledky této země, které jsou katastrofální. Není možné, aby se lidé báli říct si svůj názor. Není normální, jak se dneska nálepkuje a jakým způsobem opět bují klientelistické kliky. Tohle musíme změnit.

Pojedeme stylem kobercový nálet, ve smyslu nasazení. Důležitá bude práce v regionech. Výjezdy, výjezdy, výjezdy. Klíčová bude i stínová vláda, musíme mít připravený program, změny na ministerstvech, personál…

Kolik hodin hodláte spát, aby to fungovalo?

Je o mně známo, že moc nespím. Dnes se všichni dozvěděli i to, že moc nejím, pro mě to jsou takové zbytné potřeby. Chodím o něco dřív spát, vstávám před pátou hodinou a jsem vždy tak nadupaný, že kdybych dal manželce po probuzení pusu na čelo, tak se jí rozsvítí hlava jako semafor.

Havlíček: Současná vláda nemá sociální cit

Domácí

Mluvil jste o rozdělené společnosti. Necítíte vy nebo hnutí ANO na tom nějaký podíl? Vaše komunikace je dle mnohých expertů často populistická, politické souboje se často vedou v osobní rovině, občas i možná za hranicí.

Nikoliv, odpovědnost vždy nese vláda. Odpovědnost bych cítil v době, kdy jsme vládli my. Vládnoucí strana nebo koalice určuje parametry komunikace, ta určuje směr, kterým země půjde. My jako opozice musíme být slyšet, nemůžeme stát v koutě a šoupat nohama. Notabene když vidíme, že vláda výsledky nemá. Možná jsme někoho překvapili, že jsme tvrdí, neústupní a pustili jsme se do toho se vší vervou, ale mohu vám garantovat, že v jiných zemích funguje opozice o level výš, je náročnější, tvrdší.

Právo být slyšet vám nikdo neupírá, ale politická kultura hrubne, komunikace mezi koalicí a opozicí mnohdy nebývá úplně korektní, což může ovlivňovat společnost.

Uznávám, že chodíme někdy do osobní roviny. Já se to snažím minimalizovat, ale samozřejmě člověk se tomu někdy nevyhne. Když dostanete ránu, nemůžete poděkovat, když dostanete ránu, musíte ji vrátit. Není jiné cesty. A jestliže vidíme, že někdo nálepkuje, tak to nemůžeme nechat jen tak ležet, musíme být dostatečně důrazní. A možná i ten důraz je nepochybně jeden z důvodů, proč dnes ty preference jdou nahoru.

Předseda Babiš v projevu prohlásil, že bude lídrem pro parlamentní volby, které jsou pro hnutí stěžejní. Dlouhodobě ale jako možného budoucího premiéra zmiňuje i vás. Jak to tedy bude, budete případně premiérem vy, nebo Andrej Babiš?

Lídr se nerovná automaticky premiér a předseda stínové vlády rovněž. To, že pan Babiš jakožto staronový předseda hnutí ANO půjde do voleb jako lídr, je naprosto správné a já si nedovedu představit, že by tam měl jít někdo jiný. To ale ještě neznamená, že bude premiér. Jako jediná strana můžeme dnes nabídnout v podstatě tři podle mého názoru silné kandidáty, kteří by byli schopni vládu řídit a mají zkušenosti. Nyní je to ale rozdělování medvěda, co běhá po lese. Nejdřív musíme zvítězit. Uvnitř hnutí o tomhle teď nediskutujeme. Dnes řešíme jednu jedinou věc: jakým způsobem zásadním rozdílem zvítězit ve volbách a jak to učinit tak, abychom sestavovali vládu.

Chcete jednobarevnou vládu?

Samozřejmě, že bychom si přáli jednobarevnou vládu. Nemůžeme tvrdit, že to není naše ambice, spíš bych ale řekl, že je to náš sen.

Ještě k té otázce premiéra. Asi nezastíráte, že byste tu ambici měl. Nemrzelo by vás, kdybyste jím nakonec nebyl, že byste zůstal jen „stínový premiér“, který musel nakonec ustoupit poté, co váš předseda opět změnil názor?

Byl bych velmi zklamán, kdybychom nezvítězili tím zásadním způsobem. Pro mě je v tuto chvíli alfou a omegou otočit hospodářským i společenským kolem v Česku. A to vím, že uděláme tehdy, když budeme mít velmi kvalitní ministry. Troufám si už nyní tvrdit, že tak jako je tato vláda vládou národní katastrofy, tak ta příští bude vládou národní oběti, protože to bude muset dávat dohromady.

Fiala s ironií pogratuloval Babišovi ke znovuzvolení šéfem ANO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám