Hlavní obsah

ANO si opět zvolilo za šéfa Babiše. Chce bojovat o voliče pětikoalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dvanáct let je Andrej Babiš předsedou svého hnutí ANO a nic na tom nezměnil ani sobotní volební sněm. Babiš, který neměl protikandidáta, post na další dva roky obhájil. Ani na jiných postech v nejužším vedení nenastaly změny, prvním místopředsedou je dále Karel Havlíček, pozici místopředsedkyně obhájila podle očekávání také Alena Schillerová. Přibyl jeden řadový místopředseda, Robert Králíček, doposud mělo hnutí tři místopředsednické posty.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Andrej Babiš na volebním sněmu hnutí ANO neměl protikandidáta.

Článek

Babiš ve volbě dostal 88 hlasů od 98 hlasujících delegátů. Nominace obdržel ze všech 14 krajů a neměl protikandidáta.

„Děkuju moc, nebudu říkat, že jsem to nečekal. Zvolili jste si práci, dřinu a tah na branku. Čeká vás vybudovat okresní struktury, kontaktní kampaň, máte velké rezervy v sítích. Musíme vyhrát evropské volby, a to není jisté. Nepodléhejme nějakému klamu, že to máme jisté. Nemáme. Budu v první linii, budu aktivní. Přijedu s tím obytňákem, pojedeme po krajích a budeme mluvit s lidmi,“ slíbil po znovuzvolení Babiš.

O tom, že volební sněm ANO nepřinese žádné přelomové změny, hovořili členové hnutí už v týdnu. První místopředseda hnutí a stínový premiér Karel Havlíček to už předem komentoval pro Novinky a Právo slovy: „Proč měnit tým, který je vítězný a stoupá?“ A tím se řídili v sobotu na pražském Chodově i delegáti sněmu.

Fiala s ironií pogratuloval Babišovi ke znovuzvolení šéfem ANO

Domácí

Hlavní zkouškou podle něj ale budou volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025. „Pravda je na naší straně. Máme jasné argumenty,“ dodal Babiš.

Boj o voliče pětikoalice

V projevu taktéž Babiš prohlásil, že bude lídrem příští rok ve sněmovních volbách, doposud se většinou hovořilo o tom, že by případným příštím premiérem mohl být Karel Havlíček, i s ohledem na to, že je předsedou stínové vlády.

„Já jsem lídr, protože jsem předseda, ale budu lídrem v jednom z krajů. Co bude potom, se uvidí. Já myslím, že je dobře, že hnutí má tři lidi, kteří jsou schopni řídit vládu,“ reagoval následně Babiš na tiskové konferenci na dotaz, zda jeho slova znamenají, že chce být znovu premiérem.

Na konferenci pak zopakoval, že ANO chce být v příští vládě, a to je hlavní cíl pro nově zvolené vedení. Chce přetáhnout část voličů pětikoalice.

„Evropské volby budou důležitější než v minulosti, bude se rozhodovat o budoucnosti Evropy. Musíme zabojovat, musíme chodit za lidmi, je to výzva. Vše ale směřujeme na příští volby do Poslanecké sněmovny, které bychom rádi vyhráli, vrátili se do vlády a mohli pokračovat v našem programu a projektech. Lidi vědí, jak se chováme. Jsme stabilní součástí politického boje a to nejdůležitější je přesvědčit voliče pětikoalice, kteří si musí vzpomenout, jaké byly sliby a jaká je realita. Ta je úplně jiná,“ prohlásil Babiš.

Havlíček: Zítra to roztočíme, drahoušci

Soupeře neměl ani Karel Havlíček, který obhajoval post 1. místopředsedy. I jeho nominovalo všech 14 krajských organizací. Hlas dostal od 91 z celkem 98 delegátů, proti nehlasoval žádný.

„Zvolili jste si práci, nasazení a touhu po úspěchu. Hned zítra to roztočíme, drahoušci. Do pátku mě čeká dvanáct zastávek,“ poděkoval Havlíček za zvolení.

„Uvědomuji si tu obrovskou zodpovědnost, kterou na nás delegáti dali. Čeká nás obrovská výzva, musíme zmobilizovat celou společnost, lidi, firmy, živnostníky, odbory k tomu, abychom zvítězili. To je jediná cesta, která nás zbaví Fialovy vlády. Musíme se zbavit neuvěřitelné míry klientelismu, arogance, přezíravosti, papalášství a bohužel i velké nekompetence,“ prohlásil následně na tiskové konferenci Havlíček.

Současný triumvirát, kdy si trojice nejviditelnějších osobností ANO rozdělila úkoly - Babiš propagaci hnutí a výjezdy za občany, Havlíček zodpovědnost za stínovou vládu a Schillerová za poslance -, nadále pošlape i díky znovuzvolení předsedkyně poslaneckého klubu ANO a někdejší ministryně financí Aleny Schillerové místopředsedkyní. Ta měla celkem 13 nominací, což bylo nejvíce ze všech kandidátů na řadové místopředsedy.

Doposud mělo hnutí tři řadové místopředsedy, nyní jeden přibyl. Schillerovou opět doplnil poslanec a exministr životního prostředí Richard Brabec a někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a nově pak poslanec Robert Králíček.

Jednu nominaci měl i Jaroslav Faltýnek, který se jí ale ve svém projevu, stejně jako to učinil na minulém sněmu, vzdal.

Členy předsednictva delegáti následně zvolili poslance Josefa Bělicu, Jaroslava Bžocha, Davida Kasala, Romana Kubíčka, Ladislava Oklešťka a Janu Pastuchovou, zlínského hejtmana Radima Holiše a plzeňského primátora Romana Zarzyckého.

Babiš vede ANO nepřetržitě od roku 2012, kdy bylo hnutí založeno. Ačkoliv již před dvěma lety prohlašoval, že se o předsednický post už nebude ucházet, svůj názor změnil. „Nebudu zastírat, že jsem minulý rok několikrát zvažoval, že bych v politice skončil. V politice mě přiměla zůstat veliká podpora, nejen od členů hnutí, ale hlavně veřejnosti, kterou už dva roky dře z kůže vláda neschopných amatérů,“ zdůvodnil v sobotu otočku Babiš.

ANO volí nové vedení. Lidé mě podporují, vysvětlil Babiš, proč obrátil a znovu kandiduje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám