Hlavní obsah

Fiala s ironií pogratuloval Babišovi ke znovuzvolení šéfem ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude, proto mě jeho znovuzvolení nepřekvapuje, reagoval v sobotu na sociální síti premiér Petr Fiala (ODS) na to, že si ANO do svého čela opět zvolilo svého stávajícího předsedu. Babišovi pogratuloval, ale zároveň mu vzkázal, že doufá, že se bude ve Sněmovně lépe chovat.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Andrej Babiš a Petr Fiala na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Před dvěma lety Andrej Babiš tvrdil, že je to naposledy, co kandiduje na předsedu hnutí ANO. Při zkušenosti s věrohodností jeho slov nepřekvapuje, že byl dnes opět zvolen předsedou. Blahopřeji mu,“ napsal kousavě Fiala v příspěvku na síti X.

Zároveň vyjádřil přání, aby se Babiš ve Sněmovně choval víc jako politik než jako král chaosu, osobních útoků, polopravd a lží.

Babiše na sobotním volebním sněmu podpořilo 88 z 98 hlasujících delegátů, protikandidáta jako už tradičně neměl.

Babiš v projevu řekl, že zvažoval i úplný konec v politice, k setrvání ho prý přiměla podpora nejen od členů ANO, ale především od občanů.

ANO si opět zvolilo za šéfa Babiše. Chce bojovat o voliče pětikoalice

Domácí

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že výsledky hlasování sněmu ANO komentovat nechce, protože jde o projev vůle delegátů. „Průběh sněmu nesleduji, takže nemohu glosovat jednotlivé výroky směrem k vládě. Předpokládám ale, že obsahem a formou se neliší od toho, co slýcháme ve Sněmovně. A právě rétoriku bych, vedle absence věcných řešení, vytknul hnutí ANO nejvíc,“ uvedl Rakušan.

Rakušan označil za neomluvitelné výroky ANO o totalitě, okrádání důchodců nebo strašení volebními podvody. „Vedou k oslabování důvěryhodnosti základních institutů demokracie a právního státu. V tomto ohledu Andrej Babiš a jeho věrní jsou hrozbou pro demokracii. Ať se jim to hodnocení líbí, nebo ne. A pro mě je tohle obrovská motivace znovu se s nimi utkat o to, kdo bude tuhle zemi dál spravovat, a uspět,“ dodal.

Chceme spolupracovat, vzkazuje Babišovi SPD

Místopředseda SPD Radim Fiala popřál představitelům ANO ke zvolení. „Celý volební sněm hnutí ANO vnímáme jako jejich vnitrostranickou záležitost. Hnutí SPD je připraveno spolupracovat jako společná parlamentní opozice vůči této pětikoaliční, asociální a arogantní vládě,“ sdělil Fiala ČTK.

Ironicky glosoval na sociální síti X průběh volebního sněmu ANO už v pátek vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Volali z televize, abych jim zítra, až budou známé, okomentoval výsledky volby předsedy ANO. Ani jsem nevěděl, že ještě známé nejsou…,“ tweetoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám