Hlavní obsah

Hamáček: Nekontrolovaná migrace je hrozba. Musíme omezit války i klimatické změny

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nekontrolovaná migrace je hrozbou jak pro Evropu, tak pro Českou republiku, prohlásil ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) na pondělním jednání českých diplomatů. Zásadní je podle něj omezit příčiny migrace - válečné konflikty i klimatické změny.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zahraničí Jan Hamáček na poradě vedoucích zastupitelských úřadů ČR v zahraničí.

Článek

Hamáček vidí jako zásadní bezpečnostní hrozby projevující se klimatické změny a nedostatek vody. „Odhaduje se, že to do budoucna může vyhnat milióny obyvatel z Afriky. Populační exploze, nedostatek práce, to vše vede lidi do zemí na severu,“ řekl Hamáček, který zároveň řídí ministerstvo vnitra.

Podle něj je zásadní, aby lidé z afrických zemí přestali utíkat do Evropy. „Naším hlavním cílem a zájmem je omezení důvodů nucené migrace, omezit nucené konflikty a klimatické změny,“ prohlásil.

Hamáček podobně jako premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že na směřování České republiky se nic nemění. Hlavním úkolem pro českou diplomacii je podle něj být aktivní a být slyšet.

Premiér Babiš v projevu mluvil především o členství Česka v Evropské unii. Řekl, že kdo volá po odchodu z EU, ohrožuje budoucnost země. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám