Hlavní obsah

Babiš: Kdo volá po odchodu z EU, ohrožuje budoucnost země

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Proti hlasům volajícím po odchodu ČR z Evropské unie se v pondělí ráno rázně ohradil premiér Andrej Babiš (ANO). Na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci prohlásil, že pokud o takovém kroku někdo mluví, ohrožuje tím budoucnost země.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) na pravidelné poradě českých velvyslanců.

Článek

Podle Babiše je nesmysl, že by současná vláda neměla žádnou zahraniční politiku. „Jsme pevnou součástí Západu, jsme členy EU a jsme spojencem v rámci NATO. To nikdo nemůže zpochybnit,“ řekl premiér.

„Pokud někdo mluví o czexitu, ohrožuje naši budoucnost. Za období 2004 až 2017 jsme získali 700 miliard korun, náš hrubý národní produkt se zvýšil o 37 procent,“ vyjmenoval pozitiva.

Zdůraznil, že Česká republika by měla být v Evropě aktivnější. To, že chce prosazovat české zájmy, podle něj není nic protievropského.

EU se musí změnit, míní Babiš

Babiš vzápětí řekl, že EU je v nelehké situaci. „Je stále víc hlasů, které říkají, že potřebujeme reformu Evropské unie. Brexit je velice negativní signál pro EU i pro nás,“ uvedl.

Evropská unie by se podle premiéra měla vrátit ke své podstatě a původnímu poslání, tedy zajistit bezpečný a prosperující kontinent založený na společném vnitřním trhu.

Evropské volby, které budou příští rok, budou podle Babiše nesmírně důležité. „Musíme bojovat za to, aby se Evropa změnila, aby byla posílena role Evropské rady a členských států, abychom nebyli v roli, že nám někdo něco diktuje,“ míní.

Nechci přijmout ani jednoho migranta
Andrej Babiš (ANO), premiér

Premiér podotkl, že jeden z největších problému Evropy je migrace. Evropa ji podle něj musí řešit inteligentním a humánním řešením.

„Pokud mluvím o tom, že nechci přijmout ani jednoho migranta, tak z toho důvodu, že je to určitý symbol. Evropa nemá žádné řešení. Je potřeba to zásadně zastavit. Měli bychom vyjednávat s africkými státy,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám