Hlavní obsah

Fiala: Rozhlížíme se dlouho na křižovatce. Dekáda bez vizí byla ztracená léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika stojí na křižovatce, rozhlíží se a nemůže se rozhodnout, jaký nabere směr. V pátek to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Za problém označil absenci dlouhodobé společenské shody na hlavních prioritách směřování republiky. K nejvyspělejším zemím může podle něj ČR znovu patřit, pokud dokáže naplno využít geografickou polohu a ekonomický a lidský potenciál.

Foto: Říhová Michaela, ČTK

Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce, kterou pořádá Hospodářská komora ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy, Svazem obchodu a cestovního ruchu, Potravinářskou komorou a dalšími oborovými organizacemi.

Článek

Fiala na konferenci Česko na křižovatce v pátek řekl, že Česko bylo dlouhou dobu bez vizí. „Vrcholem vládnutí bez vizí byla minulá dekáda, byla to ztracená léta. Stát se nikam neposunul z hlediska infrastruktury, kvality služeb či odolnosti vůči krizím. Nepřipravili jsme se také na rizika, které přináší vývoj ve světě,“ uvedl.

Za rizika označil naši jednostrannou závislost na ropě, chronicky rozestavěnou dálniční síť, vlakovou dopravu narážející na limit či dlouhodobou rezignaci na sebevědomí prosazovat zájmy v mezinárodní politice.

„Nedostatek sebevědomí rámuje debatu, není k tomu ale důvod. Nejsme malá, nevýznamná zemička. Žije se tu dobře a bezpečně, a to i normálním lidem. To je situace, kterou ve většině zemí světa nenajdeme,“ řekl premiér.

Babiš by mohl zlevnit potraviny jediným rozhodnutím, prohlásil Fiala

Domácí

Zdůraznil, že aby se Česko posouvalo dopředu, musí být sebevědomým národem. „Dobré myšlenky se objevují v politických programech. Problém tedy není v tom, že by nám chyběly nápady, v této zemi ale neexistuje shoda, jak je naplnit. Neumíme se dohodnout na dvou či třech věcech, na kterých by se shodlo několik vlád,“ míní.

„Nedokážeme si vybrat směr“

Dosažení shody na hlavních výzvách země označil za prioritu. „Jsme na křižovatce. To není náš hlavní problém. Jsme tam poměrně dlouho. Náš problém je, že tam pořád stojíme, rozhlížíme se, nedokážeme si vybrat směr. A teď se zdá, že zelená každým okamžikem zhasne, a tak prováháme správný okamžik,“ řekl.

Řešení je přitom podle premiéra před námi celou dobu. „Má-li se Česko dostat na světovou špičku, musí se samo stát křižovatkou. Musí se stát křižovatkou Evropy. Můžeme patřit k nejvyspělejším zemím světa, pokud dokážeme naplno využít geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál,“ tvrdí.

Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v IT jsou podle premiéra oblasti, které mají obrovský potenciál změnit zemi. „Česká republika musí být do deseti let centrem vzdělanosti a nových myšlenek. Musíme mít školy, které rozvíjejí každý talent,“ řekl.

Tématy konference Česko na křižovatce, kterou Fialův projev zahájil a kterou pořádá Hospodářská komora ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy, Svazem obchodu a cestovního ruchu, Potravinářskou komorou a dalšími oborovými organizacemi, bude i trh práce, vzdělávání, věda, výzkum a kapitálový trh.

Nervozita v naší zemi je důsledkem ruské agrese, řekl Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám