Hlavní obsah

Fiala může vládnout naplno

Vláda Petra Fialy (ODS) po více než 23hodinovém maratonu získala důvěru. Po úmorném středečním dni a noci, kdy se poslanci často nevybíravě dohadovali, se Sněmovna znovu sešla včera večer a za hodinu bylo hotovo.

Foto: Foto PRÁVO – Milan Malíček

Petr Fiala včera po hlasování o důvěře přijal gratulace od Andreje Babiše.

Článek

Pro důvěru kabinetu koalic Spolu a PirSTAN se vyslovilo 106 vládních poslanců. Mezi nimi i Jan Farský ze STAN, který kvůli tomu odložil odlet do USA, dva byli omluveni ze zdravotních důvodů. Opozičních poslanců ANO a SPD hlasovalo proti vládě 87 a pět se omluvilo.

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Domácí
Je důležité, že máme plnohodnotnou vládu s důvěrou
Petr Fiala

„Pro budoucnost je důležité, že máme plnohodnotnou vládu s důvěrou, která může začít naplňovat programové prohlášení,“ uvedl po hlasování premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že před vládou teď stojí řada rozhodnutí, mimo jiné ta personální, kterým se chce věnovat v příštích týdnech. Mohlo by to znamenat například to, že kabinet jmenuje Michala Koudelku ředitelem BIS, zatím je jen pověřen. Anebo také výměny na klíčových postech, z nichž řadu z nich vláda provedla hned po svém nástupu ještě bez důvěry.

Babiš nabídl ruku

Fiala se před hlasováním ohradil proti výrokům expremiéra Andreje Babiše (ANO), že země je v dobré kondici. „Naopak přebíráme zemi po vládě, která doslova prohospodařila ekonomický růst a svou nehospodárnou politikou podpořila inflaci,“ řekl Fiala. Dodal, že bude nutné šetřit, protože stát v minulých letech bobtnal.

Premiér přislíbil, že se budou snažit plnit ze všech sil vládní prohlášení. „Osobně chci jít jako předseda vlády příkladem a přednesu šest priorit, z kterých se chci na konci volebního období speciálně odpovídat,“ řekl Fiala.

Politická show hraničící s komedií, hodnotí politologové nekonečnou opoziční exhibici

Domácí

Babiš i předseda poslanců SPD Radim Fiala pouze vystoupili s kratšími a smířlivějšími projevy.

„Řekl jste, že opozice vám řekla, že vám předává zemi ve výborném stavu. Hnutí SPD se vám snažilo celou noc vysvětlit, že naše země není v dobré kondici,“ poznamenal Radim Fiala.

„Přeji si, aby se vám povedlo, co tady slibujete. Je to ve prospěch nás všech, i když jste nás programovým prohlášením nepřesvědčil,“ dodal.

Foto: Foto PRÁVO – Milan Malíček

Předseda SPD Tomio Okamura při včerejším hlasování o důvěře vládě.

Babiš, který vystoupil po něm, nesouhlasil. „Myslím, že naše země je ve velice dobrém stavu. Jsme stále jedna z nejméně zadlužených zemí EU, jsme na tom velice dobře,“ řekl.

Můžete se spolehnout, že budeme konstruktivní opozice
Andrej Babiš

Uvedl, že v některých věcech se s koalicí neshodne, například na řešení cen energií. Ocenil ale, že Fialova vláda odmítá zvyšování daní. „Pokud vaše důchodová reforma bude dobrá, samozřejmě ji podpoříme. Spravedlivé důchody určitě chceme,“ nabízel Babiš ruku vládě.

Jako Chuck Norris. Babiš stihl během vlastního projevu tweetovat

Domácí

„Můžete se spolehnout, že budeme konstruktivní opozice. Záleží nám na tom, aby naše země prosperovala. Je to společný cíl,“ dodal expremiér.

Fiala po hlasování uvedl, že věcnou kritiku opozice se snažil vnímat. „Mnoho věcných příspěvků tam ale nezaznělo,“ poznamenal s tím, že poslanci ANO spíš obhajovali minulou vládu. „Měl jsem při jednání určité pochybnosti, jestli bude ANO konstruktivní opozicí, jak Andrej Babiš sliboval. Ale třeba jí bude,“ podotkl premiér.

Poslanci projednávali důvěru celkově skoro 24 hodin, což je nejdelší jednání o důvěře. Dosud rekord držel Babišův menšinový kabinet v roce 2017, ten získal důvěru po 16 hodinách.

Vulgarita premiéra mířila na ministry

Jednání se protáhlo hlavně proto, že do diskuse se ve středu přihlásilo více než 40 opozičních poslanců. V noci se pak zapojili ministři a koaliční poslanci, kteří přes den mlčeli. Chvílemi ostrá debata tak skončila až v sedm hodin ráno.

Jednání o důvěře Fialově vládě je rekordní

Domácí

Někteří poslanci si neodpustili uštěpačné poznámky. Pavel Žáček (ODS) například ocenil vystoupení někdejšího ředitele hasičů Drahoslava Ryby (ANO). „Je to radost slyšet kolegy z ANO, že jsou schopni mluvit souvisle, že neslyšíme jen ječák premiéra Babiše,“ řekl Žáček. Proti tomu se ohradila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová a další poslanci ANO, že není dobré se takto urážet. Do tuhého šlo, i když se do sebe pustila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým předchůdcem Lubomírem Metnarem (ANO) kvůli sporné směně rozsáhlých pozemků mezi státními podniky Vojenské lesy a statky ČR a Lesy ČR, která skončila odvoláním ředitelů obou institucí. Černochová se utkala se Schillerovou, podle níž se o směně ve vládě nehlasovalo.

Náměstek Černochové prodal kvůli střetu zájmů své firmy

Domácí

Premiér Fiala se ve čtvrtek omluvil za svůj výrok, který zaznamenaly mikrofony. „Mě už to taky s...,“ odtušil Fiala ve středu na začátku odpoledního jednání, když místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) musela kvůli nepřítomnosti členů vlády na několik minut přerušit debatu. Jeho slova zachytily mikrofony v sále. „Těm, kterých se můj výrok dotkl, se omlouvám,“ řekl Fiala.

Původně si všichni mysleli, že si premiér jadrně ulevil nad vlekoucí se diskusí. Ale jak vysvětlil Právu jeden z ministrů, vulgarismus patřil jim, a ne obstruující opozici. „Jeho naštvalo, že ministři nebyli na svých místech a několikrát se kvůli tomu schůze musela zastavit,“ poznamenal ministr, který nechtěl být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám