Hlavní obsah

Náměstek Černochové prodal kvůli střetu zájmů své firmy

Nový politický náměstek ministryně obrany František Šulc (za ODS) ke konci roku prodal podíly ve všech společnostech, v nichž dosud figuroval. Svým zvolením do funkce by se totiž svým angažmá ve firmách, jež obchodovaly s resortem obrany, mohl dostat do střetu zájmů, jak opakovaně upozornily Novinky.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

Bývalý novinář Šulc není na ministerstvu obrany poprvé. Ministrům Alexandru Vondrovi (ODS) nebo Vlastimilu Pickovi dělal šéfa kabinetu nebo jejich poradců.

Po odchodu z resortu se vrhl na podnikání v obranném průmyslu. Stal se jednatelem společností Robot Scientific nebo Modelárna Liaz, které vyvíjejí bezpilotní letadla. Armáda si podle serveru Novinky.cz dva průzkumné drony za téměř deset milionů korun objednala. Na tuto obchodní spolupráci by podle informací Novinek mohla navázat další.

Černochová si zvolila politické náměstky, hrozí střet zájmů

Domácí

Šulc, který Černochové dlouhodobě v oblasti obrany radí, se kvůli novému angažmá na obraně zbavil všech podnikatelských aktivit, aby se vyhnul podezření ze střetu zájmů. „Ke konci roku jsem ukončil veškeré podnikatelské a další aktivity. Již nejsem statutárním zástupcem ani vlastníkem žádné společnosti,“ sdělil Právu Šulc.

Dodal, že změny nahlásil příslušným orgánům, a proto by se změna měla v nejbližší době projevit i v obchodním rejstříku. V pondělí byl v obchodním rejstříku stále veden jako jednatel.

Prodejem svého podílu ve společnosti Robot Scientific se pak Šulc vyhnul i druhému střetu zájmů. Ve firmě totiž poloviční podíl drží společnost Letecké přístroje Praha (LPP) majoritně vlastněná přes holding podnikatelem Jiřím Sauerem, který má k Šulcovi blízko. LPP, která v tuzemsku zastupuje britskou společnost Supacat vyrábějící vozidla HMT400 Jackal, se chce účastnit připravovaného tendru na lehká útočná vozidla.

Prověřeni na Tajné

Kromě Šulce se politickým náměstkem Černochové stal také ekonomický diplomat Daniel Blažkovec (za STAN). Černochová na tiskové konferenci oznámila, že oba noví náměstci mají bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň Tajné.

Černochová: Armádu modernizovat musíme. Závazek k NATO splníme

Domácí

Blažkovce podle koaliční dohody poslalo na obranu hnutí STAN. Právu Blažkovec řekl, že není členem hnutí, ale pouze sympatizantem. Na ministerstvu zahraničí působil dvacet let jako vládní rada v oboru ekonomické diplomacie, působil na ambasádách v Šanghaji, v Hongkongu nebo v Abú Zabí jako vedoucí ekonomického zastoupení.

Černochová ihned po svém příchodu odvolala z funkce politického náměstka Vladimíra Müllera. V rozhovoru pro pondělní Právo Černochová řekla, že do jara přichystá reorganizaci vedení ministerstva a náměstkům jinak rozdělí agendu.

Nicméně už odvolala zastupujícího náměstka Lukáše Klučku kvůli tomu, že se podílel na převodu pozemků mezi Vojenskými lesy a statky (VLS) a Lesy ČR, který nová vláda ihned po převzetí moci zastavila.

„Vzhledem k tomu, že jsme potřebovali jasnou koordinaci mezi Vojenskými lesy a mezi Lesy ČR, tak abychom napravili některé škody, které v minulosti připravoval tento resort a i pan Klučka, tak asi nebylo úplně efektivní, aby u toho byl on. Je zapotřebí některé věci nastavit úplně novým směrem, novým způsobem,“ uvedla Černochová pro ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám