Hlavní obsah

Visegrádská 2+2. Premiéři hledali shodu, Rusko je rozděluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Zjistili jsme, že existují některé věci, na kterých se shodneme, a témata, na kterých má smysl, aby naše země spolupracovaly,“ řekl v úterý po jednání premiérů zemí V4 český předseda vlády Petr Fiala (ODS). Shoda podle něj panuje na nelegálnosti ruské agrese a potřebě pomoci Ukrajině. Názory se liší na formy pomoci napadené zemi.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Premiéři zemí Visegradské skupiny Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala a Viktor Orbán

Článek

Podle Fialy vedli premiéři „dlouhé, otevřené a upřímné jednání“, které se nakonec oproti plánu protáhlo a bylo vedeno pouze na úrovni předsedů vlád. Fiala zároveň konstatoval, že navzdory shodě na porušení mezinárodního práva ze strany Ruska a potřebě pomáhat Ukrajině se „rozdíly nezměnily“.

Fiala si tak mohl notovat s polským premiérem Donaldem Tuskem, zatímco předseda slovenské vlády Robert Fico má názorově blízko k maďarskému premiérovi Orbánovi.

„Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení,“ uvedl na tiskové konferenci na přímý dotaz Fico. Podle něj se v případě pokračování války za dva roky budeme nacházet ve stejné situaci. Následně tuto tezi ještě rozšířil o tvrzení, že Ukrajina nemůže zvítězit, ani kdyby získala všechny zbraně světa.

Připomenu Orbánovi s Ficem, proč vznikla V4, varoval Tusk

Domácí

Orbán na toto téma uvedl, že válku lze ukončit pouze jednáním, které se má konat co nejdříve. „Není důležité, kdo vyhraje, ale jak se dopracujeme k míru,“ řekl maďarský premiér. „Navrhuji strategický klid i v otázkách morální odpovědnosti,“ řekl Orbán.

Fiala: Nevěřím v pacifistická řešení

Fiala k tomu uvedl, že nelze ustupovat Rusku, což lze realizovat skrze navýšení pomoci Ukrajině.

„Nevěřím v pacifistická řešení, že když se ustoupí agresorovi, že se dosáhne dlouhodobého míru,“ dodal český premiér, který rozporoval Ficovo předešlé tvrzení, že na pondělním jednání svolaném francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se nejednalo o míru, ale řeč byla jen o válce.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už dva roky. Rusko si chce přisvojit část ukrajinského území, mírová jednání s jiným výsledkem odmítá.

Ficovi a Orbánovi se dostalo v Praze přivítání. Přívětivé rozhodně nebylo

Domácí

Tusk Ficovi s Orbánem připomněl pohnutky, z nichž V4 vznikla. „Máme různé přístupy, ale dnes jsme jednali o tom, jak můžeme působit pro Ukrajinu jako oběť ruského útoku,“ uvedl polský premiér.

„Bude lepší, když V4 bude solidární,“ řekl Tusk s tím, že po nynějším jednání je optimistou.

Orbán připomněl, že šlo o 52. summit, jehož se osobně mohl zúčastnit, a potvrdil Fialova slova o shodném postoji ke konfliktu na Ukrajině. „Maďarsko již nechce mít hranici s Ruskem,“ zdůraznil Orbán s poukazem na špatnou historickou zkušenost.

FOTO: Premiéři V4 v Praze

Domácí

„Dnešní jednání mě přesvědčilo, že Visegrád žije,“ uvedl Orbán s poukazem na přetrvávající rozdíly.

Fico po jednání zmiňoval zájem médií i důležitosti témat, o nichž politici jednali. Zdůraznil důležitost, kterou podle něj V4 v rámci celoevropských jednání má. K rozdílným pohledům na řešení konfliktu na Ukrajině poznamenal, že „ta válka skončí a rozdílné názory zmizí“.

EU by podle něj měla mít mírový plán, přičemž Ukrajina i Rusko podle něj potřebují bezpečnostní záruky. Na východě Slovenska se prý 11. dubna bude konat společné jednání vlád Slovenska a Ukrajiny.

Maďarsko schválilo vstup Švédska do NATO. Jako poslední

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám