Hlavní obsah

Maďarsko schválilo vstup Švédska do NATO. Jako poslední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarský parlament ratifikoval v pondělí vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Za připojení Švédska hlasovalo 188 poslanců ve 199členném parlamentu. Maďarsko bylo poslední členskou zemí NATO, která vstup Švédska ratifikovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán k tomu řekl, že Maďarsko je suverénní zemí, která nenechá, aby jí jiní diktovali.

„Týká se to obsahu rozhodnutí i jeho načasování. Maďarsko a Švédsko jsou země s dlouhou minulostí a víme, jak máme vyřešit své sporné otázky. K tomu nemáme zapotřebí nevyžádané poručnictví jiných, násilné a navíc neuctivé vměšování,“ zdůraznil Orbán ve svém projevu před poslanci.

Orbán před časem připustil, že Švédsko a Maďarsko se nadále neshodují ve všech otázkách a Švédsko vyznává jiné hodnoty než Maďarsko. Dodal, že obě strany musí akceptovat, že tyto národy nejsou stejné.

„Se švédským premiérem jsme potřebovali čas, abychom si vybudovali vzájemnou důvěru a měli jsme dostatek argumentů pro naši poslaneckou frakci, proč ratifikovat vstup Švédska do NATO,“ uvedl Orbán v rozhlasovém interview.

„Bylo zřejmé, že když podáme žádost o vstup do NATO, tak se vstupem musí souhlasit všechny členské země Aliance. Někde to šlo rychleji a někde pomaleji,“ řekl švédský premiér Ulf Kristersson při své nedávné návštěvě Budapešti.

Vstup Finska do NATO ratifikoval maďarský parlament loni v březnu 182 hlasy ve 199členném parlamentu.

Maďarsko získá od Švédska čtyři nové gripeny. Nejde o obchod za vstup do NATO, ujišťuje Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám