Hlavní obsah

Připomenu Orbánovi s Ficem, proč vznikla V4, varoval Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Český předseda vlády Petr Fiala a jeho polský protějšek Donald Tusk se v úterý shodli na podpoře Ukrajiny i evropských tématech. Uvedli to po jednání, které předcházelo schůzce premiérů zemí visegradské čtyřky v Praze. Tusk chce kolegům ze Slovenska a Maďarska připomenout, proč vznikla V4.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) jednal se svým polským protějškem Donaldem Tuskem

Článek

„Budu chtít Viktoru Orbánovi a Robertu Ficovi připomenout, co naše státy podepsaly v den, kdy vznikla V4,“ řekl Tusk v reakci na postoje premiérů Maďarska a Slovenska, kteří přejímají ruské narativy ohledně války na Ukrajině.

„Když jsem letěl do Prahy, vzpomněl jsem si na ustanovení deklarace, která je základem V4. Víte, proč vznikla V4?“ položil si řečnickou otázku a vyjmenoval hodnoty a cíle, k nimž se tehdy země přihlásily a které již tehdy byly vlastní zemím západní Evropy.

„V tom visegrádském prohlášení spojujeme své úsilí, abychom sjednotili společnost západu, EU a naši bezpečnost. Díky tomu, že vznikla V4, jsme členy NATO a EU,“ připomněl Tusk.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Petr Fiala vítá premiéra Polska Donalda Tuska po příjezdu do Prahy

Zralý na odstavení v Unii? Fico šokoval české politiky

Domácí

Jinak se tisková konference nesla v duchu shody a společných postojů. „Zcela se shodujeme v pohledu na Ukrajinu, na to, co je potřeba dělat,“ konstatoval Fiala s tím, že vlády obou zemí jsou si vědomy, kdo je agresor a kdo je oběť.

To potvrdil i Tusk slovy o tom, že s Fialou souhlasí „prakticky ve všem, co se týká Ukrajiny“.

„Mluvíme jedním hlasem,“ tvrdí polský premiér, který přivítal i českou iniciativu ohledně zajištění dodávek munice na Ukrajinu, do níž se Polsko hodlá zapojit, a chce k účasti přesvědčovat i další partnery.

Fiala i Tusk odmítli možné vyslání českých, respektive polských vojáků na Ukrajinu. O možné přítomnosti vojáků zemí NATO přímo na Ukrajině v pondělí hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Není potřeba hledat nové cesty, je třeba být aktivnější a rychlejší,“ konstatoval v reakci na Tuskova slova, že kdyby všichni využili své stávající možnosti, mohla by být situace na bojišti jiná.

Střízlivý postoj k politice EU

Tusk konstatoval, že obě „proevropské a proukrajinské vlády“ mají střízlivý postoj k evropské politice ohledně ochrany trhů před nekalou konkurencí. Polsko hodlá ve spolupráci s Českem prosadit změny, které ochrání trh.

Po pragmatickém přístupu volá i v přístupu ke Green Dealu.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Premiéři V4. Na snímku Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala a Viktor Orbán

Fiala: K nákupu munice pro Ukrajinu se může připojit až 15 zemí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám