Hlavní obsah

Exposlanec Dolejš dostal v KSČM výpověď

Bývalý poslanec a někdejší místopředseda KSČM Jiří Dolejš (62) už není placeným zaměstnancem komunistické strany, pro kterou dělal ekonomické analýzy. Jejím členem ale stále zůstává, jak řekl Právu. O vyřizování vnitřních sporů podle něj nejde, nýbrž o důsledek reorganizace a snižování výdajů strany, což potvrdila i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM)

Článek

„Důvodem je de iure reorganizace. To, jak vybírali ze zaměstnanců, je věc jiná, ale je to čistě spekulativní záležitost,“ řekl Právu Dolejš. „Zůstávám členem strany i Ústředního výboru a pořád si mě tam drží jako poradce pro ekonomiku, národohospodářské otázky s tím, že to budu dělat zadarmo,“ doplnil.

Dolejš je dlouhodobě ve střetu s radikálními členy KSČM, zejména Josefem Skálou, a vymezuje se vůči „přichylování se“ strany k pravicovým radikálům nebo opozičnímu hnutí SPD.

Pracovní smlouvu měl od roku 1992. Odměna podle něj byla symbolická, lehce nad úrovní minimální mzdy.

Dolejš z KSČM: Nesmíme být béčkem SPD

Domácí

„Museli jsme se bohužel rozloučit se spoustou skvělých zaměstnanců, protože finanční prostředky prostě nemáme. Pan Dolejš byl jedním z nich, dohodli jsme se úplně normálně, nebylo to nic ve zlém, není to žádný skandál,“ řekla Právu předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„Rozhodně nebyl jediný propuštěný k 31. květnu. Necháváme si jen životaschopné minimum,“ dodala.

Škrtat se muselo i na okresních výborech, jako poslední přišla na řadu centrála ÚV v Praze. Podle Konečné se počty zaměstnanců snížily odhadem na polovinu. Aktuálně zaměstnává KSČM méně než tři desítky lidí.

Podobným vývojem si v posledních letech prochází i ČSSD. Obě levicově orientované strany vypadly v roce 2021 z Poslanecké sněmovny, čímž přišly o zásadní zdroj finančních příjmů.

Komunista Skála před soudem odmítl vinu z popírání katyňského masakru

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám