Hlavní obsah

Budování obří armády pokračuje. Polsko podepsalo smlouvu o nákupu 486 raketometů HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak v pondělí se zástupci americké vlády podepsal smlouvu o nákupu 486 raketometů HIMARS. Informují o tom polská média. V minulosti polská armáda získala 18 těchto salvových raketometů, které se osvědčily na Ukrajině v boji proti ruským invazním jednotkám.

Foto: Profimedia.cz

Raketomety HIMARS na ilustračním fotu

Článek

Poláci podle Blaszczaka počítají s tím, že dodávky raketometů začnou koncem roku 2025. V nejbližších dvou letech bude polská armáda pracovat na tom, aby je integrovala se systémy, které už má ve výzbroji. Nákup raketometů HIMARS posílí schopnost polské armády odstrašovat potenciálního agresora, řekl Blaszczak.

„Do dvou let bude mít polská armáda nejsilnější pozemní síly a jednou z jejich nejvýznamnějších složek bude raketové dělostřelectvo,“ tvrdí šéf polského ministerstva obrany, který zdůraznil, že má v plánu posílit polskou armádu.

Polsko plánuje, že raketomety HIMARS budou osazeny na podvozcích Jelcz a budou integrovány do systémů pro řízení palby dělostřelectva TOPAZ. Blaszczak navíc uvedl, že řada komponentů bude vyrobena v Polsku.

Představila se první stíhačka F-16 se slovenským znakem

Evropa

„Smlouva, kterou jsem schválil, předpokládá úpravu systémů HIMARS. (…) Naší ambicí je, aby odpalovací zařízení byla namontována na polské podvozky a aby systém řízení boje byl také polský. Budeme také spoluvyrábět rakety,“ dodal Blaszczak.

Portál gazeta.pl píše, že Polsko si loni objednalo také raketomety v Jižní Koreji, jde o typ Chunmoo. První kus do Polska dorazil minulý měsíc a armáda ho osadila na podvozku Jelcz.

Polsko v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu výrazně posílilo výdaje na obranu. Letos na ni vydá zhruba čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP), NATO požaduje minimálně dvě procenta HDP.

Polsko buduje nejsilnější armádu v Evropě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám