Hlavní obsah

Obrana zrušila tendr na lehká útočná vozidla pro výsadkáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany se podle zjištění Novinek rozhodlo minulý týden zrušit zamotanou veřejnou zakázku na nákup 159 lehkých útočných vozidel pro 43. výsadkový pluk v Chrudimi. Primárním důvodem je podle resortu výrazně vyšší nabídková cena, než bylo předpokládaných 5,6 miliardy korun s DPH. O potížích s nákupem svědčí také to, že se tendr dostal na stůl antimonopolnímu úřadu, který na základě námitek od dvou firem nákup pozastavil a zakázal resortu dočasně uzavřít smlouvu. Armáda nyní připraví novou specifikaci pro případný další tendr.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Zadavatel stanovil předpokládanou hodnotu VZ (veřejné zakázky) na základě jím provedeného průzkumu trhu, a to ve výši cca 4,6 miliardy korun bez DPH. Ve lhůtě pro podání nabídek obdržel zadavatel nabídky celkem od 4 dodavatelů. Dva dodavatele resort vyloučil pro nesplnění technických podmínek. K hodnocení tak zbyly pouze dvě nabídky, přičemž nabídkové ceny obou dodavatelů výraznou měrou převyšovaly stanovenou předpokládanou hodnotu, a to o více než 88,85 procenta,“ zdůvodnilo ministerstvo krok uchazečům v rozhodnutí, které mají Novinky k dispozici.

Jako další argument pro zrušení tendru resort uvádí, že nabízená auta nejsou ještě vyrobená a musela by se ještě vyvíjet, což neodpovídá požadavkům, kdy se „předpokládá, že obě smluvní strany předmět koupě znají a všem jsou rovněž známy jeho vlastnosti, nejedná se tedy o předmět koupě, který bude specificky vyráběn/vyvíjen na zakázku“.

Armáda pak také ve stanovisku, jež si od ní resort vyžádal, doporučila řízení zrušit, a to s ohledem na změnu požadavků plynoucích z nových zkušeností a poznatků ze soudobých konfliktů, především z války na Ukrajině. S podobným zdůvodněním již před časem armáda zrušila nákup tří středních dronů, namísto kterých chce nyní koupit 200 malých bezpilotních prostředků.

Armáda kupuje kamikadze drony

Domácí

Armáda připraví novou specifikaci

V návaznosti na zrušení tendru se Novinky obrátily na ministerstvo s dotazy, jaký bude nyní postup. Podle mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdaleny Dvořákové vojáci teď znovu naspecifikují potřeby v dané oblasti, proces se tak vrací na úplný začátek.

„Ze strany armády bude zahájena příprava nové specifikace veřejné zakázky na budoucí pořízení lehkých útočných vozidel, včetně změny požadavků na integraci zbraňových systémů,“ sdělila Novinkám Dvořáková.

O potřebě vyměnit zastaralá a technicky nevyhovující vozidla Land Rover Defender 130 Kajman, která chrudimští výsadkáři používají od roku 2009, se diskutuje roky. K vypsání tendru se přistoupilo až loni v říjnu, avšak již od počátku bylo patrné, že vzhledem ke smršti připomínek k požadavkům resortu, kterými potenciální dodavatelé ministerstvo zavalili, půjde o zapeklitý oříšek a tendr může spadnout pod stůl.

V rámci předběžného průzkumu trhu, který resort provedl v roce 2020, zájem projevilo 12 firem s celkem 14 řešeními. Po zveřejnění zadávacích podmínek potenciální dodavatelé ministerstvu poslali stovky připomínek k nejasnosti či údajné nesplnitelnosti požadavků resortu, přičemž výsledkem pak letos v červnu bylo, že nabídky podaly jen čtyři firmy. Šlo o firmy Tatra Defence Vehicle a Dajbych nabízející militarizované verze Toyoty Land Cruiser, Omnipol s vozidlem na platformě Mercedes G a státní podnik Vojenský technický ústav s vozidlem Renault Sherpa.

Účastníci mohou proti rozhodnutí resortu podat odvolání ve lhůtě patnácti dní od doručení námitky.

Problémy už od začátku

Tendr se ale mimo výše uvedené potýkal s problémy už od své rané fáze. Již před dvěma lety Novinky upozornily na možný střet zájmů Františka Šulce, dlouholetého poradce a nyní prvního náměstka ministryně Jany Černochové (ODS), v souvislosti s jeho tehdejšími vazbami na zbrojaře Jiřího Sauera a jeho LPP, které o tendr jevilo od počátku zájem s britským vozidlem Jackal od firmy Supacat. Ministryně i sám Šulc však jakýkoliv vliv na tendr i případný střet zájmů opakovaně a dlouhodobě odmítají.

LPP se nakonec do tendru nepřihlásilo, jelikož jeho zástupcům vadilo kritérium nejnižší cenové nabídky. Firma navíc na začátku června podala k Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) námitku vůči zadávacím podmínkám. Podobnou námitku podala také společnost Colt CZ Defence Solutions. Na základě stížností pak úřad tendr v polovině července pozastavil vydáním předběžného opatření, jímž ministerstvu zakázal uzavřít smlouvu s některým z účastníků řízení.

Obrana chystá plány na dlouhou válku a přesuny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám