Hlavní obsah

Dětí bude méně, ale školky nerušte, apeluje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pár let čeká mateřské školy velký úbytek dětí a hrozí, že je zřizovatelé, většinou obce, začnou likvidovat. Ministerstvo školství ale vyzývá radnice, ať se budov nezbavují. Mohly by je totiž zaskočit další populační vlny.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

„V následujících třinácti letech klesne počet dětí v mateřských školách z 360 na 250 tisíc v případě, že zůstane zachována současná věková struktura dětí,“ řekl Právu Ondřej Nývlt z oddělení národních analýz ministerstva školství.

„Ale dá se předpokládat, že po odeznění slabších ročníků zase nastoupí silnější a opět bude zájem o umístění dětí do školky narůstat,“ upozornil.

Když si porovnáte, za co to obce před 20 lety prodaly a kolik stavba mateřské školy teď stojí, je to extrémní nárůst
Vladimír Hulík, statistik ministerstva školství

Podle prognózy se prudký pokles projeví už v roce 2030, kdy do předškolního vzdělávání vstoupí kolem 280 tisíc dětí. A panují obavy, že by obce mohly opakovat chyby z minulosti, kdy po náběhu slabších ročníků z konce devadesátých let školky zrušily, načež potomci Husákových dětí neměli kam nastoupit.

Pobyt v lesní školce jde dětem k duhu. Bažinka žije smíchem a radostí z pohybu v přírodě

Věda a školy

A podle šéfa oddělení statistických výstupů ministerstva školství Vladimíra Hulíka padá veškerá odpovědnost právě na obce.

„Můžeme vytvořit krásné prognózy, ale nemůžeme je dělat pro jednotlivé obce. Budou si to muset pohlídat samy,“ řekl na konferenci Předškolní vzdělávání v datech.

Podle něj samosprávy musí sledovat územní rozvoj, vývoj zaměstnanosti a další ukazatele, podle nichž mohou zajišťovat potřebné služby.

Pusťte tam batolata

„Aby se vyvarovaly jevů typických pro satelity velkých měst jako Praha, Plzeň, Brno, kde je velký rozvoj bydlení, ale žádná sociální zařízení. Také po roce 2000 si zřizovatelé s ohledem na nízkou porodnost řekli, že se těch budov zbaví, protože už je nebudou potřebovat. Ale demografie chodí a bude chodit ve vlnách. Je potřeba, aby se obce těch domů nezbavovaly. To pak stojí celý stát, úplně všechny, extrémní peníze,“ apeloval.

„Když si porovnáte, za co to obce před dvaceti lety prodaly a kolik stavba mateřské školy teď stojí, je to extrémní nárůst,“ zdůraznil.

Poznamenal, že celkově je ve školkách k dispozici na 425 tisíc míst, přitom je v minulém školním roce navštěvovalo necelých 370 tisíc dětí. „Je vidět, že rozložení kapacit je extrémně nerovnoměrné,“ uvedl. Zatímco v některých regionech na venkově mají v mateřinkách spoustu volných míst, ve velkoměstech mají někdy volné kapacity téměř jen pro předškoláky, pro něž je docházka povinná.

Města se připravují na covidové děti. Navyšují místa v mateřských školách

Věda a školy

Podle výroční zprávy České školní inspekce za minulý rok se ve školkách vzdělávalo 93,8 procenta populace pětiletých. Další asi čtyři procenta se připravovala na školu v rámci jiných institutů.

V ročníku čtyřletých chodilo do školky 91 procent, v případě tříletých to bylo 84 procent. Školky se také dokázaly postarat o 28 procent dvouletých dětí. A právě péče o batolata by mohla do budoucna představovat větší část jejich náplně, byť to pro zaměstnance znamená jiný typ práce.

„Ve využívání předškolní péče máme ještě rezervy. Do dvou let je tam velmi málo dětí. Zvažujeme tedy propojení s konceptem dětských skupin,“ nadnesl Nývlt. Právě dětské skupiny se totiž soustředí hlavně na péči o děti do tří let.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát posvětí sousedské hlídání dětí

Od příštího roku bude možné za hlídání několika dětí ze sousedství dostávat peníze od státu. Počítá s tím novela zákona o dětských skupinách od ministerstva...

Výběr článků

Načítám