Hlavní obsah

Vláda nařídí obcím místa ve školkách pro starší tří let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města a obce budou muset od příštího roku povinně dětem starším tří let zajistit v místě jejich bydliště, případně školského obvodu, umístění v předškolním zařízení. A to buď v mateřské škole, nebo dětské skupině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zároveň se chystá škrtnout současné hygienické předpisy a nahradit je novými, vágními ustanoveními, což by mělo rozšiřování kapacit předškolního vzdělávání usnadnit. Tato pravidla, na nichž se shodly resorty práce, zdravotnictví a školství, by měla platit od 1. října.

„V novelách bude výslovně řečeno, že dítě, které před začátkem školního roku dosáhne věku tří let, má nárok na přijetí k předškolnímu vzdělávání ve spádové mateřské škole,“ řekl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Učitelé: Zkrácená rodičovská způsobí ve školkách zmatek

Domácí

Obce protestují

Tento nárok bude až do naplnění kapacity školky. Těm, které se tam nedostanou, budou muset obce zajistit předškolní výchovu v dětské skupině ve vlastních prostorách. Ty jsou určeny už pro děti od půl roku věku.

Mohou je zakládat například i zaměstnavatelé pro své pracovníky. V současnosti nemají děti na umístění ve školce právní nárok. Pouze pro pětileté předškoláky je docházka povinná, tudíž nároková. Ale v místech s nedostatečnými kapacitami školky vůbec nepřijímají tříleté.

Matkám, jimž končí rodičovská, nezbývá než se přihlásit na úřad práce či hledat místo v soukromé školce, která vyjde na tisíce, ale i třeba na 20 tisíc měsíčně. Podle MPSV zakotvení právního nároku na umístění dítěte umožní rodičům i zaměstnavatelům lépe plánovat návrat na trh práce. Ministerstvo uvádí, že zavedení podobného právního nároku v Německu mělo prokazatelný pozitivní dopad na porodnost.

Obce ale se změnou příliš nesouhlasí, protože podle svých slov mají omezené možnosti ke zřizování míst ve školkách. A to ani kdyby mateřské školy mohly doplnit dětskými skupinami.

Anketa

Souhlasíte, aby obce měly povinnost zajistit přijetí dětí starších tří let do předškolního zařízení?
Ano
74,5 %
Ne
25,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7780 čtenářů.

„Obce v mnoha případech nemají ani vhodné pozemky, na kterých by mohly dětské skupiny postavit,“ řekl Právu Oldřich Vávra, místopředseda Sdružení místních samospráv ČR.

Méně plotů i toalet

Jak už Právo informovalo, radikální změnou budou hygienické předpisy. V pondělí o nich u kulatého stolu v dolní komoře mluvila místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Koncept popsal její stranický kolega, náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic: „Novela vypouští zbytečné forma­lismy a naplňuje podstatu ochrany veřejného zdraví. Konkrétní počet záchodů už pro nás není tak směrodatný jako to, v jakém prostředí se nacházíme, a to je třeba množství vydýchaného vzduchu.“

Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum doplnil, že už se nebude stanovovat, kolik umyvadel na třídu má školka mít, kolik litrů vody na dítě má být k dispozici, dokonce se ani jasně nestanoví výměra metrů čtverečních na dítě či materiál pochozí plochy. Je to na úvaze zřizovatele, avšak svůj postup bude muset před hygienou obhájit.

Do lesa denně za každého počasí? V lesních mateřských školách se toho nebojí

Po mateřských stopách

„Novela je velmi flexibilní, stanovuje nepodkročitelný pohled pro veřejné zdraví. A ten zbytek je v dobrovolné rovině, na úvaze zřizovatele, provozovatele,“ uvedl. Zachovává podmínku zajištění venkovních prostor, ale bez určení výměry. Ani nebudou muset přiléhat k budově, takže zřizovatel může třeba využívat nedaleké veřejné hřiště. Rozvolňují se i pravidla pro úklid. Nově se má pouze „naplnit základní požadavek, aby byly prostory čisté a pro veřejné zdraví bezpečné“. Nebude se tedy ani muset jednou za tři roky vymalovat. Z vyhlášky rovněž vypadne nařízení zajistit školku plotem a opatřit ji dřevinami.

Důraz se bude klást na vnitřní klima. Normy stanoví limity teploty, vlhkosti a množství oxidu uhličitého. Vztahovat se budou ale jen na nová zařízení, která vzniknou po uvedení vyhlášky v platnost, anebo ta, která projdou rekonstrukcí. Podle Richterové novela přinese výrazné úspory na nákladech. Podle ní z porovnání s okolními zeměmi, které už se cestou volnějších norem vydaly, by se mohla ušetřit až třetina nákladů.

Ve školkách stále řádí spála. Rodiče by měli hlídat příznaky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám