Hlavní obsah

Pobyt v lesní školce jde dětem k duhu. Bažinka žije smíchem a radostí z pohybu v přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespoutaná radost z pohybu v přírodě a z programu, který pro ně připravily jejich průvodkyně, vyzařovala z osmi dětí, které ve středu dorazily do Lesní mateřské školy Bažinka v Horce nad Moravou na Olomoucku. Celkem ji ve dvou třídách, nazvaných Káňata a Bobříci, navštěvuje 29 dětí ve věku od tří do šesti let. Otevřena byla před jedenácti lety.

Lesní mateřská škola BažinkaVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Káňata jsou dnes na divadelním představení v Olomouci. Další děti jsou nemocné, jeden chlapec sem chodí pouze třikrát týdně,“ vysvětlila Novinkám ředitelka Bažinky Jiřina Popelková s tím, že o děti se v každé třídě vždy starají dva dospělí průvodci.

„Celkem jich máme devět, dva jsou muži,“ konstatovala.

Foto: Petr Marek, Novinky

Děti s průvodci v Lesní mateřské škole Bažinka

Rodiče do Bažinky své ratolesti přiváděli postupně. O půl deváté se všechny sešly tradičně venku u písničky. Jde o rituál, kterým je tam každý den zahájen. Děti zpívaly, tančily a zároveň skotačily. Odevšad, kam se pohnuly, byl slyšet smích.

Do lesa denně za každého počasí? V lesních mateřských školách se toho nebojí

Po mateřských stopách

„Tématem dnešního dne je lidské tělo. Budeme si proto povídat hlavně o srdci a pak přijde na řadu hra s tím spojená,“ prozradila průvodkyně Pavla Vohánková, která v Bažince pracuje dva roky.

Foto: Petr Marek, Novinky

Děti mají v Bažince například i venkovní „kuchyň“

Děti pak rozdělila a ty hledaly barevná srdíčka z papíru. Následně se odebraly do maringotky, kam za nimi přišla Mína (maňásek), se kterou si povídaly o lhaní a důvěře. Následovala svačina a pak všichni vyrazili na výpravu.

„Takový je zhruba rámec každého dopoledne. Většinu času trávíme venku. Výpravy jsou zaměřené podle období a počasí vesměs na nějakou konkrétní činnost. Třeba sportovní program, vyřezávání ze dřeva nebo jen tak na volnou činnost, kdy si děti v přírodě staví na oblíbených místech domečky,“ popsala Vohánková.

Po obědě děti mají, jak dále informovala, klidový režim. „Některé jdou i spát. Až si odpočinou, buď něco tvoří uvnitř, nebo jdou ven, kde mají většinou volnost. Právě po tom nevíce prahnou. Vše ale máme neustále pod dozorem,“ řekla průvodkyně.

Města se připravují na covidové děti. Navyšují místa v mateřských školách

Věda a školy

Každá třída má zázemí v podobě vytápěného mobilního domku, včetně prostor k odpočinku. Děti mají ve venkovní části areálu, který je ohraničen provazy, k dispozici například i blátoviště, staveniště, kuchyňku, houpadla na stromech, ohniště, týpí, altánek.

„Máme také krmítka, v nichž pozorují ptáky, záhony, kde zahradničíme. Kolem úžasnou přírodu, neboť jsme přímo u lesa na hranici Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví,“ doplnila ředitelka.

Foto: Petr Marek, Novinky

Do vytápěné maringotky Bažinky si za dětmi chodí povykládat maňásek Mína.

Bažinku navštěvují děti místní, z okolních obcí a z Olomouce. Rodiče platí školné. Bažinku, kde letos činí 4500 korun, si pochvalují.

„Jsme místní. Bažinka nám přišla jako dobrá příležitost dostat děti co nejvíce ven a umožnit jim příjemný pohyb v malém kolektivu s respektujícím přístupem průvodců. Myslím, že jim to sedí, užívají si to,“ řekla Novinkám Monika Vraštilová, matka malého Jonáše.

To, co se člověk nenaučí ve školce, zbytek života dohání na terapii

Po mateřských stopách

„My to máme s dojížděním, ale stojí nám to za to. Školních tříd si za svůj život děti užijí ještě hromady. Tady se vyblbnou v přírodě a má to fakt smysl. Chodí sem už naše druhé dítě a neměnili bychom. Že tady běhají v blátě a lezou na stromy, nám přijde jako přidaná hodnota. Klasická školka by sice byla jednodušší, levnější, děcka bychom dovedli za roh, ale chtěli jsme využít možnosti mít děti v přírodě,“ nechal se slyšet Martin Klimecký, jenž do bažinky přivedl syna Vítka.

Foto: Petr Marek, Novinky

V Bažince děti běžně lezou i po stromech

Zájem o lesní školky roste

V lesních školkách, tedy v lesních klubech i lesních mateřských školách, které jsou členy Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ), se aktuálně vzdělává téměř 4000 dětí, přičemž tento počet každým rokem roste. Situace se liší podle regionu, ale v některých jsou dokonce čekací listiny.

„Aktuálně evidujeme přes 150 členů. Celková přesná čísla nejsou k dispozici, ale odhadujeme, že u nás funguje okolo 300 zařízení tohoto typu,“ uvedla Denisa Dvořáková z ALMŠ s tím, že například v roce 2019 měla asociace 106 členů.

Foto: Petr Marek, Novinky

Lesní mateřská škola Bažinka v Horce nad Moravou

Lesní MŠ je zapsána v Rejstříku škol a školských zařízení, dostává finanční příspěvky od státu a děti v ní mohou plnit povinný rok předškolní docházky. Je pod kontrolou České školní inspekce a Krajské hygienické stanice.

Lesní klub není zapsán v Rejstříku škol a školských zařízení, nedostává žádné pravidelné příspěvky od státu a děti v něm nemohou plnit povinný rok předškolní docházky. Provoz klubu nepodléhá žádným povinným kontrolám.

„Je na rodiči, aby byl důsledným kontrolním orgánem v zájmu dětí,“ podotkla Dvořáková.

Asociace lesních MŠ chce více spolupracovat s klasickými školkami

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Horka nad Moravou
Lesní MŠ Bažinka a spolek Rozvišť

Výběr článků

Načítám